Színház

Három nővér

színmű, 2 felvonás, magyar, 2010.

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

2010. április 30-án kezdődtek el Andrei Şerban, romániai születésű, az Egyesült Államokban élő és dolgozó világhírű színházrendezővel a Három nővér próbái a Nemzeti Színházban. A nyári szünet után, a 2010/2011-es évad első bemutatóját szeptember 24-én tartják a Nagyszínpadon.

"Amikor elkezdek dolgozni egy Csehov-darabon, meg kell találnom a drámai folytonosságot abban, ami mindig töredékesnek, végesnek, illogikusnak tűnik. Hogy megértsük a szöveg alatti rétegek híres csehovi szüneteit, csak abban bízhatunk, hogy a kapcsolatokból fakadó rejtett feszültségek vezetnek majd minket. A szereplők legtitkosabb életébe kell behatolni. Itt találhatjuk meg mindegyikük saját személyes kérdéseit, illúzióit, hazugságait, féltékenységét, szenvedélyét, bűnösségét, kétségbeesését. Ezeken túl mindegyik szereplő azt keresi, hogy fedezheti fel magának azoknak a kérdéseknek valódi és mély értelmét, hogy ki vagyok én?, és miért vagyok itt?
Csehov közvetlen emberi kapcsolatokban ábrázolja a szereplőket. Aztán legvégül természetesen maga a szerző beszél belőlük, de nem ideológiailag, ahogy Brecht tenné. Épp ellenkezőleg. Egy dologtól irtózom: az ideologikus színháztól. Csehov, mint Shakespeare, soha nem mondta meg, hogy mit kell gondolnunk. Nagyon tisztelem Brechtet, de az én utam Csehov léptein halad."
Andrei Şerban

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. szeptember 24., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Prozorov (Andrej Szergejevics)
Natalja Ivanovna (a menyasszonya, majd felesége)
Kuligin (Fjodor Iljics, tanár, Mása férje)
Tuzenbach (Nyikolaj Lvovics, báró, főhadnagy)
Szoljonij (Vaszilij Vasziljevics százados)
Csebutikin (Ivan Romanics katonaorvos)
Fedotyik (Alekszej Petrovics hadnagy)
Rode (Vlagyimir Karlovics hadnagy)
Ferapont (öreg szolga az elöljáróságon)
Anfisza (öreg dada)

Hozzászólások

stabilo23 2013 márc. 26. - 15:29:18
Több ismerõsöm is látta a darabot, mindenkinek nagyon tetszett. Gondoltam elmegyek és megnézem, nem hagyom ki én sem. Nagy nehezen sikerült is jegyeket szereznem a március 31-ei elõadásra, azonban olyan elfoglaltságom lesz, amit nem tudok máskorra átrakni, emiatt ki kell hagynom sajnos :( :(. Ha valaki el szeretne menni egy társával a vasárnap délutáni elõadásra, kérem, írjon egy privát üzenetet! De kérem, hogy csak olyan, aki tényleg kíáncsi rá, szeretném, ha jó kezekbe kerülnének a jegyek!!
dreamer1 2012 márc. 07. - 23:26:11
Ma este volt szerencsém látni az elõadást.Nekem a Három nõvér humoros verzióban ezt a címet is adhatnám az elõadásnak.a szokásos Csehov melankólia itt csak nyomokban volt érzékelhetõ.' szünettel játsszák a darabot egyébként és így is 1/4 11 kor volt vége(!)Az elsõ felvonás érdekes volt összeszedettebb,a második leült és érdektelenné vált számomra.Lehet a havi egy játszás is teszi?Szereplõkrõl.Udvaros Olgája zseniális,humoros és clownos is ha kell és drámája van nagyobb a szerepe mint egyébként.Péterfy Bori nem rossz de jobb énekes és elõadó.Kovács Patrcia,hatásos és szép leginkább és próbálkozik vannak pillanatai.A hangát alig hallani igaz még tucatszor sem játszotta a szerepet amit Schell Judit szülése miatt vett át.Alfüldi Versinyinje nem rossz,Szoljoníjként Szabó Kimmel erõs karakter jó a szerepben.Kulka Kuliginje meróben más mint a megszokott tanárember.De tetszett.Sinkó László doktora hatásos.Mészáros piroska narasája szereposztásbeli tévedés.Hiteltelen és jobb színésznõt is találhattak volna erre a szerepre.Nem elég ha valaki ránézésre antipatikus.Nagy Marinak jó pillanatai vannak dadaként.Andrej gyengus.A két hadnagy humoros és üde színfolt.
dreamer1 2012 márc. 04. - 18:48:43
Érdekes hogy Péterfy Bori 43 évesen a legfiatalabb lány szerepét játssza,míg Mását beugrókét a jóval fiatalabb Kovács Patrícia....Bori néninél megállt az idõ:-)Dorottya meg maradt a koránál:)
10/10
Surabaya 2011 nov. 20. - 14:44:15 10/10
Ónodi Eszterrel, Kovács Patriciával 10bõl 9,5 Csak mert él bennem Ascher és Ruszt Három nõvére
F_E_B 2011 febr. 16. - 13:26:44
Ez volt talán az elsõ darab a Nemzetiben, ami tetszett.
9/10
kutya8 2011 jan. 10. - 13:00:37 9/10
Szerintem is jó darab, érdekes,nekem és még pár barátomnak tetszett.De lehet, hogy vannak akik klasszikus rendezéseket szeretnek...........,nekik nem jött be,ahogy elõzõ hozászolásokat olvasom
csikospeter 2010 nov. 28. - 20:18:41 Előzmény nofi
Szerintem elég jól sikerült darab, ha nem is tökéletes, kiváló színészi alakításokat figyelhetünk meg, többek között Schell Judit, Szabó Kimmel Tamás, Péterfy Bori, Mészáros Piroska és a többiek is eléggé odatették magukat. Schell Judit a vagány nõ, Szabó Kimmel az idióta, Péterfy a kívánós szûzlány, Mészáros a komikus vérgeci szerepében brillírozik. le a kalappal.
nofi 2010 nov. 22. - 22:58:40 Előzmény surviver
Sajna én sem bírtam tovább egy felvonásnál. Rémálom volt az egész, számomra. Azt kiemelném,hogy nem a színészekkel volt a baj - néhány kivétellel - hanem a rendezés volt számomra borzalom! Moderneskedõ, üres, idétlen, sõt néha bántóan otromba megoldások ellenére dögunalom...
10/10
sans 2010 nov. 13. - 15:29:02 10/10
Nekem viszont nagyon tetszett. Akiket én kiemelnék az Schell, Szabó Kimmel és Alföldi õk kimagaslóan jók.
5/10
btkill 2010 nov. 12. - 21:44:33 5/10 Előzmény surviver
Leléptem az elsõ felvonás után, pedig megpróbáltam az elején mosolyogni... ( Persze ez abszolút magánvélemény)
1/10
surviver 2010 nov. 10. - 19:27:56 1/10 Előzmény kentaurX
Gyenge elõadás, nem jó rendezés.
Láttam már remek Három nõvért,de ez az elõadás vajmi keveset ad vissza a kiváló orosz darab általi koncepcióból.
Péterfy Bori jó énekesnõ és jó feslett nõ szerepben, de borzalmas három nõvér, Alföldi továbbra is nyálas és középszerû, Udvaros Dorottya- talán a többiek gyenge teljesítménye miatt- most nem tudott remekelni.
A darab unalomba fullad.
kentaurX 2010 szept. 28. - 15:04:33
remek rendezés, remek játék, meglepõen jó Alföldi , szuper színházi élmény lenne, de visszatérõen kisért a szakadék , hogy a Nemzetiben a fiatal színészek nem nõnek fel az idõsebb generécióhoz,
Zavaró a rossz szereposztás,a zsenik és töltelékemberek kontrasztja.
Miért kell erõltetni az egybként biztosan tehetséges Péterfy Bori és Mészáros Piroska szerepeltetését, amikor órdít , hogy nem minden szereppel bírkóznak meg és ez nagyon nem nekik való...
10/10
kisoroszlan 2010 szept. 25. - 11:59:37 10/10
Az elõzõekhez képest én épp ellentétesen vélekedem. Engem ez a darab teljesen magával ragadott, a humorával, az elõadásmóddal. Nem zavart, hogy a három nõvér idõsebb volt mint eredetileg kéne, fel sem tûnt, el tudtam hinni és képzelni. Számomra Alföldi Róbert abszolút zseniálisat alakított, ahogy Kulka János is. Akit még ki tudnék emelni, az Sinkó László. Õ is mindig mosolyt csalt az arcomra. Biztos vagyok benne, hogy párszor még meg fogom nézni ezt az elõadást.
6/10
thölgyess 2010 szept. 24. - 11:27:26 6/10
A három nõvér enyhén túlkoros, korátlag: 51 év. Udvaros gyönyörû szépasszony, egyenesen Csiky Gergely Buborékok-jából, Schell Judit akrobatikában jó, Másának kevésbé, Péterfy Bori teljesen alkalmatlan. A FõIgazgató Úr beszédhibásan szorong ezredesi lakáj-uniformisában. A Kaposváron annyira nagy Znamenák szánalmas, egyedül Nagy Mari, mint Dajka jó, meg a fiatalok:a gusztustalanul sivár Mészáros Piroska és a rátermetten fickós Szatory Dávid. Ki kell emelni Szabó Kimmel Tamás-t /Made ln Hungary/, aki most nem szépfiú, hanem nagyon sérült pszychéjû intrikus.. A rosszhírû /világhír.../ rendezõ össze-vissza zagyvál, nem elég az, hogy valaki fesztivál-román. Borzalmas összkép, azzal a néhány nagyszerû félperccel, amit a pálykezdõktõl kaptunk.
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás