Színház

Határtalan Táncfőváros: Bekecs Táncegyüttes: Esszencia

táncelőadás, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Bekecs Néptáncegyüttes: Esszencia

A műsor Erdély néhány komoly tánchagyománnyal rendelkező településének, nagy táncos egyéniségének táncából építkezik, szem előtt tartva a paraszti kultúra táncainak természetességét, természetét.
Az előadásban a megjelenő táncok, a hallható zenék kiválasztása során nagy hangsúlyt kaptak a ritkán látható, hallható tánctípusok, dallamok, megoldások. Az ezekből készült összeállítások kiemelt feladata a magyar táncok egyöntetűségének, valamint egyéni ízeinek megjelenítése, a műsor célja ? a nézők szórakoztatása mellett ? tiszteletadás a nagy elődök, a népművészet kiemelkedő falusi alkotói előtt.
A nézők az előadás alatt az alábbi települések táncait láthatják:
Nyárádmagyarós
Magyarszentbenedek és Magyarózd a Küküllők vidékéről
Mezőmadaras és Mezőbánd a Székely Mezőségről
Válaszút
Feketelak a Mezőségről
Méra, Bogártelke és Inaktelke Kalotaszegről
Koreográfus: Antal Áron
Zenei szerkesztő: Koncz Gergely
Muzsikál: Az Üver Banda

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

A tánc az ember. Évszázadok bölcsessége gyűlt össze néphagyományainkban. A saját magunk iskolája és a tanítványok oktatói is mi vagyunk. Tanítványaink által a hagyomány megmarad. A tánc minden előadás végeztével meghal, de ahányszor színpadra lépünk, újjászületik. Mi úgy búcsúzunk, hogy találkozni fogunk, és műsoraink úgy halnak meg, hogy teljesebb életre születnek. Mint az ember.
András Mihály, művészeti vezető, igazgató

Táncoljatok! Ennél tömörebben, egyszerűbben és tisztábban aligha lehetne megfogalmazni egy táncegyüttes feladatát. A Hargita Együttes ezzel a címmel készítette el azt a műsorát, amelyben táncosok vallanak a táncról. Irodalmi szövegekkel, versekkel, népdalokkal színesített alkotásukat természetesen a mozgás, a tánc fogja össze egységes egésszé.
A Hargita Együttes Táncoljatok ? táncosok a táncról című produkciójának alkotói maguk a társulat tagjai. Szinte kivétel nélkül hosszú ideje foglalkoznak gyermekekkel, ifjúsági és felnőtt tánccsoportokkal: tanítják, irányítják, segítik őket. Ezzel szemben eddig kevesüknek volt alkalma arra, hogy hivatásos táncosok tolmácsolásában fogalmazzák meg elképzeléseiket. 2015-ben, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kaptak lehetőséget az önálló alkotásra. A különböző tájegységek táncai az együttes tagjainak megfogalmazása szerint kerültek a műsorba, így a legtöbb hargitás táncos kivette a részét az alkotási folyamatból. A táncetűdöket Gábos Endre szerkesztette egységes produkcióvá. Az előadás során gyimesi, nyárádmagyarósi, gyergyói, magyarózdi és szentbenedeki, tyukodi, mérai, buzai és vajdaszentiványi táncokat láthatnak a nézők.
A hitelességen túl a műsor legfőbb erénye az őszinteség. A táncosok nem rájuk osztott szerepet játszanak el, hanem saját érzéseiket fogalmazzák meg az általuk kiválasztott táncok nyelvén. 

A(z) Hagyományok Háza előadása

Hozzászólások