Színház

Hattyú / A telefon

balett, opera

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Hattyú című balett és A telefon című opera önálló produkcióként, de együtt, egymást követő felvonásokban látható.

Pjotr Iljics Csajkovszkij-Barta Dóra: Hattyú - balettelőadás a Hattyúk tava című mesebalett nyomán.

A hattyúk tava a világirodalom egyik legcsodálatosabb története, mely jelképévé vált egy egész műfajnak, hiszen ha bárhol a világon elhangzik a balett szó, mindenki azonnal a hófehér spicc cipős balerina szomorú szólójára gondol. Nem véletlen, hiszen az egész életét mozdulatai tökéletesítésére szánó táncosnő éppoly idegen és elvarázsolt lény a hétköznapi életben, mint a tavon végtelen kecsességgel sikló, karcsú, fehér madár. Ennél azonban több átgondolni valót tartogat számunkra a hattyúlány könnyes-bús, a valóság és a mese határán játszódó története. Tétje nem kevesebb, mint hogy lehet-e egyszerre két ennyire különböző világban élni. Vajon a világ hagyja-e, és ha igen, meddig, hogy fél lábbal saját illúzióink virtuális valóságában éljünk, és csak félig a valódi valóságban? Lehet-e egy külön világunk az ellentmondást nem tűrő törvények szerint működő élet mellett, vagy éppen annak ellenére?
Kérdések, amelyek a mese nyelvén szólnak, mégis válaszokra várnak felnőttől és gyerektől egyaránt. Egy mese, amely ámulatba ejt, gyönyörködtet, ugyanakkor elgondolkodtat szépségről, szerelemről, életről, halálról, álmokról, vágyakról, és főleg önmagunk helyéről a világban.

Táncolják a Kecskemét City Balett táncművészei: Nagy Nikolett, Szőllősi Krisztina, Raj Martin, Pavleszek László, Varga Lotti, Hoffmann Luca, Bodó Zsombor, Gömöri Lara, Lajter Eszter, Szigethy Norbert, Federico Rubisse

Rendező-koreográfus: BARTA DÓRA
Díszlet- és jelmeztervező: Tihanyi Ildikó
Fénytervező, koreográfus-asszisztens: Katonka Zoltán
Konzultáns: Szabó Tamás
Társkoreográfus: Szőllősi Krisztina
Rendezőasszisztens: Murár Szabina

Gian-Carlo Menotti: A telefon avagy a szerelmi háromszög - opera

Fordította: Huszár Klára

Az egyfelvonásos vígopera az opera történetében először állítja középpontba a modern technika egyik hasznos vívmányát, friss, ötletes, és körülbelül felöleli mindazt, ami egy telefon körül lebonyolódhat. A zene csupa régi és nagynevű elődöt mutat fel. Verdi-féle áriaforma koloratúrákkal fűszerezve, puccinis hangzatok, schuberti érzelmek, bécsi keringőfoszlányok, mindig kissé archaizáló gúnyolódás keretében, de azért a jó ízlés határain belül.
Ben arra készül, hogy olthatatlan szerelmét megvallja Lucy-nek, valahányszor azonban belekezd – kicsit ugyan körülményes módon – mondókájába, mindig megszólal a telefon, s Ben terve meghiúsul. Kénytelen belátni, hogy ellenfelét a saját eszközeivel kell legyőznie, s a vonathoz sietve megoldást egy telefonfülke segítségével talál.

Lucy: Németh-Nagy Johanna
Ben: Németh Márton
Zongoránál: Madarász Éva

Rendező: CSEKE PÉTER
Zenei vezető: Károly Kati
Karmester: Drucker Péter
Díszlet- és jelmeztervező: Gyarmati Dóra
Játékmester: Szegvári Júlia
Ügyelő: Stolz Dávid
Rendezőasszisztens: Murár Szabina

Hozzászólások