Színház

Hódítások könyve

előadás, magyar, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az előadás egy XII. században írül lejegyzett kelta mitológiai szöveg alapján született meg. A játékban az istenek egymás közötti küzdelmei, mindennapi torzsalkodásai során épül fel a világ, a Tuireann fiak kalandjai során fény derül a világot mozgató erők mibenlétére. Az előadásban a színészek, óriás bábok és zenészek jelenléte alkotja a ?társulatot?.
Az előadást létrehívó elgondolás kiindulópontja az, hogy a bemutató színhelye Zsámbék, ahol jelentős kelta település volt a vaskorban. A ma látható romtemplom közelében találtak a régészek a XX. század elején egy teljesen ép kelta temetési szertartási kocsit, melynek kovácsoltvas figurális díszítményei a kelta művészet kiemelkedő emlékei. Ugyanitt kerültek elő nagy számban kelta sírkövek, melyek figurális ábrázolásai szintén sokat megmutatnak a valaha itt élt kelták szokásairól. Az előadás tervezői a régészeti leletek motívumkincsét felhasználják a díszletek, jelmezek és bábok megtervezésekor.
A zsámbéki templomrom tövéhez tervezett előadás tehát azon a helyen eleveníti fel a kelta mítoszokat, ahol Európa történetének egy távoli időszakában ez a kultúra töltötte be azt a területet, melyet ma a mi dolgunk és felelősségünk kulturális értékekkel "birtokolni".

A(z) Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis előadása

Stáblista:

Hozzászólások