Színház

Holdbeli csónakos

színmű, magyar, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Történik a mesés ősidőben. Színhely: A keleti ős-Magyarország, Szkítia, Kína, Keltaország, Knossos, a majmok országa, a felhők között.

Weöres kalandos játékának színre kerülését több dolog magyarázza. A mítoszt és a vásári komédiát is felvonultató darab, amely magában foglal szerelmi és üdvtörténetet is, sőt a felnövekvésről is szól, de a világ hatalmi viszonyairól és egyensúlyáról is beszél kérdésfelvetéseiben, összetettségében a mesei megoldások ellenére alkalmas arra, hogy a JESZ közönségét, az egyetemistákat megszólítsa. Sokszínű szerepei; a naiv szerelmes gyermekemberek, a bábos világot idéző figurák, a mitikus királyok, a szellemek, az égzengés, a magas- és mélyhangú kórus kihívást jelentenek a JESZ társulata számára, és egy színpadra hozzák a legfiatalabb egyetemista színészt és a nagy tapasztalattal rendelkező alapító tagot is. A történet változatossága, helyszínei megmutatják azt, hogy az új színházi tér mire képes, milyen látványvilágok, illúziók építhetők fel a díszlet, a hang, és a fény segítségével. Weöres Sándor életének egy részét Pécsett töltötte, műveit Pécsnek szánta, pécsi alkotótársakkal álmodta színpadra, de ezek az álmok ritkán tudtak valóra válni.

A(z) Janus Egyetemi Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. december 12., Janus Egyetemi Színház

Stáblista:

Szereplők

A holdbeli csónakos
Vitéz László
Bolond Istók
Paprika Jancsi
Jégapó (magyar fejedelem)
Pávaszem (leánya)
Medvefia (lapp trónörökös)
Huang-Ti (kínai császár)
Dumuzi (sumir főpap)
Memnon (szerecsen fejedelem)
Idomenus (krétai király)
Temora (kelta királynő)
Sólyomárus lány (később Sólyomistennő)
Hirdető Dobos (lapátos hindu, kínai börtönőr, kínai hóhér, visszhang, magashangú, mélyhangú kórus, énekhang, palota-személyzet, különféle állat-alakok, felhők, zivatar, mennydörgés, magyarok, görögök, kelták, szerecsenek)

Hozzászólások