Színház

Homo hungaricus

balett, magyar, 2009.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Emberi történetek, sorsok, egy zárt közösség drámai, néha komikus mindennapjai... a nemzet sorsának tükörképe. Sajátosan kárpát-medencei, hamisítatlan magyar viszonyok, az ismert és sokszor szidott mentalitás sajátosságaival, melyek mind végigkísérték történelmünket, meghatározzák jelenünket. A magyar népdal őszintesége, a magyar népzene gyönyörűsége egyszerre mosolyogtató és elszomorító történeteken ível át, elvégre sírva vigad a magyar.

A(z) Szegedi Kortárs Balett előadása

Bemutató időpontja:

2009. december 5., Szegedi Kortárs Balett

Stáblista:

Hozzászólások

7/10
FElepHánt 2010 márc. 20. - 18:07:35 7/10
HOMO HUNGARICUS Juronics Tamás Szegedi Kortárs Balett

Autentikus erdélyi népzenét játszó zenekar a színpadon, ez bizony újdonság, érdekes is, táncolható is, de azért másfél óra sok belõle. Valami permanens vijjogás, állandósult feszités õrjíti meg az embert, - talán, ha néha-néha 5 perc zörej-zene, konkrét-zene váltaná, töretlenül örülnénk ízes hangvételének: - így túl sok a jóból.

Juronocs Tamás fantáziáját megpezsdítette a hangzás, különösebb népieskedés nélkül, hatásos, erõteljes, változatos koreográfiát alkotott. Legénykedés, kergetõzés, komorabb ellentétként két csendõrszerû pribék, Finta Gábor és Haller János karizmatikus megjelenítésében. Hol komikusak, hol fenyegetõek, túl a széles mozdulatok energikus sodrásán, színészileg is kiemelkedõt nyújtanak. Egy bukolikus jelenetben Palmann Kitti, parasztlányként most is kiváló, Szarvas Krisztina a kényszerházasságból kitörni vágyó fiatalasszony szerepében drámai mélységeket sejtet. A háborúból visszatért, közben elhagyott katona-võlegény, Csetényi Vencel, vergõdõ szárnyakra emlékeztetõ köpenytáncával remekel.

A szénabálák szegényes ötletként funkcionálnak, annál emlékezetesebb a mindent beszippantó vörös léggömb, melynek mohó garatjában, nagyszerû szólója után, vergõdve tûnik el Czár Gergely. Az utóbbi idõkben s szegediek nem sok jóval örvendeztettek meg, kisebb, fõleg zenei változtatásokkal, ez a darab jelölhetné ki a jövõ irányát.
Katalin Erzsébet Nagy 2009 nov. 28. - 15:37:41
Sablonos és nagyon kevés az információ, olyan mint a rádió és TV hírek.