Színház

#Orfeusz#Eurüdiké

táncelőadás, 50 perc, 2018., 14 éves kortól

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi, egészen sajátosan értelmezve át az oly sokszor feldolgozott szerelmi történetet. Eurüdiké most kortárs világunk poklába száműzetik. Természetesen ide is követi őt szerelme, a görög mitológia híres dalnoka, ám Orfeusz hiába érti még az állatok nyelvét is, ez a világ számára kiismerhetetlen, a líra feltalálója egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik – nincs ereje szembemenni a 21. század világképével.
Megpróbál megfelelni az Eurüdiké új ízlésvilágának. Orfeusz azonban nem képes megtagadni önmagát: a szeretett nőtől teljesen eltérő, lényegileg lassúbb, belső ritmusa nem talál harmóniát megváltozott szerelme hétköznapjaival. Halhatatlannak hitt, még a halált is túlélő szerelmük kerül veszélybe. A boldog, kortalan lassúság értelmezhetetlenné válik a jelen múlandóságában, gyorsaságában.

„Igen ritkán látni a honi kortárs szcénán belül ilyen alaposan kidolgozott, precíz és nehéz koreográfiát, megannyi nagyszerű megoldással-ötlettel. Remeknek találtam a ritmusváltásokat, és az éteri-finom epizódokkal, közjátékokkal az előadóként is meggyőző kettős képes volt intim hatást kelteni, többször erős érzelmi tartalmat közvetítve. Eleve: Simkó és a példásan partneroló Grecsó kitűnő párost alkot, márpedig ez a jó duó alfája és omegája. Emellett – tűnjek bár ómódinak – nagyra értékelem, amikor egy táncművet nézve (képviseljen az bármilyen zsánert, stílust) rácsodálkozhatok egy-egy mozdulat, mozgássor szépségére, igazságára, hitelére, különlegességre, és ez ilyen fehér holló produkció – e tekintetben is szembe megy a trenddel.”
Horeczky Krisztina: Poklocskáink, szinhaz.net

Simkó Beatrix táncművész, koreográfus, médiaművész. Tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Hamburgi Egyetemen folytatta média és performansz területen. Több mint tíz éve aktív szereplője a kortárs táncszcénának Budapesten, illetve 2015 óta számos nemzetközi koprodukcióban dolgozott, főként német nyelvterületen. Az európai Aerowaves és Life Long Burning előadóművészeti platformok beválogatott művésze. Munkáiban a közvetlen környezetünk egyénre gyakorolt hatásait vizsgálja és kutatja, melyet a test expresszív, nonverbális kifejezőeszközein keresztül mutat be. simkobeatrix.hu

Grecsó Zoltán szabadúszó táncművész, koreográfus, 2009 óta a Willany Leó Improvizációs Táncszínház művészeti vezetője. 2005-ben diplomázott az Anton Bruckner Privátuniversitaton. Azóta a magyarországi kortárs-tánc szcéna előadó- alkotójaként dolgozik. 2014-ben Fülöp Viktor ösztöndíjas táncpedagógus lett. 15 év szakmai múltja alatt közel 100 különböző produkcióban vett részt. Gyakran alkot együtt testvérével, Grecsó Krisztiánnal (író, költő, az ÉS szerkesztője) akivel együtt összművészeti előadásokat hoz létre. Grecso.com.

Jelmez: Földi Petra

Producer: Pro Progressione

Produkciós menedzser: Vodál Anita

Stáblista:

Hozzászólások