Színház

IKF (Ifjú Koreográfusok Fóruma) - Kiss Anikó

táncelőadás, magyar, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Kiss Anikó alkotói bemutatkozása.

A 2013-ban indult tehetségkutató program elsődleges célja a koreográfusi utánpótlás lehetőségeinek javítása, a fiatal koreográfusok helyzetbehozása. Az IKF nyílt pályázatán fiatal koreográfusok kapnak lehetőséget az alkotásra. A nyertesek egy hétig dolgozhatnak a KET táncosaival, a hét végén pedig nyilvános bemutatót, demonstrációt tartanak színházi körülmények között. Ez alkalommal Kiss Anikó munkáját mutatják be a KET táncművészei.

Az előadás kiindulópontja Milorad Pavić Kazár szótár című regénye, amely a kazár nép történetét vizsgálja három különböző aspektusból keresztény, iszlám és héber források felhasználásával. A történet szereplői egyúttal kulcsfigurái is a kazár kérdés megvitatásának, ami valójában csupán apropóként szolgál arra, hogy észrevegyük, a három vallás képviselői mennyire másként értelmezik, magyarázzák ugyanazt a múltbeli történést. Kinek van igaza, egyáltalán mi az igazság?

Az előadás - a regényhez hasonlóan - arra kívánja ösztönözni a nézőt, hogy keresse meg a saját, egyéni olvasatát, válassza ki a saját verzióját, használja a fantáziáját, és mindenekelőtt szabadon asszociáljon.

A regényből kiragadott, montázsszerűen összeszerkesztett jelenetekben/etűdökben a táncosok egyéni gondolkodása, mozgásvilága is fontos szerepet kap.

Kiss Anikó 2014-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező-fizikai színházi koreográfus szakán. Szabadúszó előadóművészként és koreográfusként olyan társulatokkal és független alkotókkal dolgozik együtt, mint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, Urbán András, Táborosi Margaréta, Bitef Színház, Widder Kristóf, Nagy József, Yumiko Yoshioka, a Tenpen Chii Art Labor, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Nagyvárad Táncegyüttes.

A(z) Közép-Európa Táncszínház előadása

Stáblista:

Hozzászólások