Színház

Illatszertár

vígjáték, 3 felvonás, magyar, 2014.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A szerelem cudarul nehéz dolog. Főleg, ha szerelmünkkel csak leveleken keresztül tudunk érintkezni, és munkánk mellett lehetetlennek tűnik találkoznunk vele. Mert hát munka van bőven, a dolgozók sürögnek-forognak az illatszertárban, nyakukon a karácsony, és a bolt tulajdonosa is furcsán viselkedik, mert hírét veszi, hogy felesége megcsalja... Hogy lehet ebből boldog befejezés? László Miklós vígjátéka Magyarországon és a tengerentúlon is nagy népszerűségnek örvendett - benne a szerelem boldog és olykor keserű árnyalatait is megmutatja a szerző, olyan elevenen, hogy végül szinte érezzük az üzletben kavargó keserédes illatokat.

A főként kabarészerzőként ismert író a darab 1937-es bemutatója után nem sokkal, a zsidótörvények életbe lépésekor elhagyta az országot és Amerikába emigrált. New Yorkban telepedett le, és forgatókönyvíróként dolgozott, többek között Judy Garland-dal és James Stewart-tal. Az Illatszertár a legismertebb darabja, egy finom humorú, békebeli szerelmes mese, az egyik legkedvesebb történet, amit valaha magyar színpadra írtak.

A(z) Miskolci Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. december 5., Miskolci Nemzeti Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

10/10
Kabóca75 2015 jan. 15. - 20:47:23 10/10
Azt hiszem, megvan a kedvenc elõadásom erre az évadra! Remek darab, szívmelengetõ történet, szeretnivaló karakterek, nagyszerû alakítások, szégyenlõs romantika, szívsajdító dráma, hasfájdító humor - mint egy tökéletes illatkompozíció, egy parfüm. Ma már szinte mesevilág nekünk az akkori létezés, az udvariassági formulák, az elképesztõ munkaidõ, az erkölcsök,a lelkierõ, az udvarlás, a fõnök-beosztott kapcsolat. Minden színész remek volt, nem tudnék kedvencet választani. Illõ volt a díszlet (szecessziós!!!), a jelmezek, a jelzésszerû zenei betétek.
Nagyon-nagyon szerettem ezt az elõadást, tervezem még egyszer megnézni.