Színház

Iokaszté királyné

dráma, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A darab 2009-ben született a kanadai származású francia regény- és drámaíró, Nancy Huston tollából egy svájci rendezőnő felkérésére, majd az ezt követő évben Genfben, 2013-ban pedig Montrealban mutatták be. Az írónő kortárs megközelítésbe helyezi az oidipuszi alaptörténetet, de a dráma főszereplője ezúttal Iokaszté, az ő szemével lelkével látjuk a történetet. Az írónő így vall erről: "végeredményben tartottam magam a szophoklészi történet cselekményéhez, csak a nézőponton változtattam".

Oidipuszról elmondhatjuk, hogy Szophoklész által megformált alakja a mai napig meghatározó a drámairodalomban csakúgy, mint a pszichológia területén, ahol Freud gondolatai nyomán a tudatalatti vágyaink felszínre emelése során használják.

De nem ismerjük Iokasztét, a nőt, aki megszülte Oidipuszt, húsz éven keresztül hitvese és gyermekeinek anyja volt. A nőt, aki megélhette az igaz szerelmet, mielőtt a valóság apró darabokra zúzta boldogságát. A történelem hallgatásra ítélte Iokasztét. Ez a dráma a morálon túl, az álarcokon és sorsszerűségen túl az egyén igazságát, a szabad akarat lehetőségét és lehetséges útjait nyitja meg és vibráló, éles észjárású, határozott nőként mutatja be a királynét, megteremtve számára az őt megillető helyet.

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. május 8., Csokonai Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások