Színház

Irma Vep rejtélye

előadás, angol, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Ludlam The Mystery of Irma Vep című műve horrorparódia, amelyben a szerző a jól ismert horrortörténetek és thrillerek kliséiből építi fel rendkívül egyedi és szórakoztató történetét. Irma Vep rejtélye két szálon fut: egyrészt egy angol vidéki kastélyban, másrészt pedig egy egyiptomi sírkamrában bonyolódnak az események.

A Hillcrest-kastélyban négyen élnek: Lord Edgar, Lady Enid, Nicodemus, a szolga és Jane, a komorna. Lady Enid a Lord második felesége, az első, Irma Vep ugyanis rejtélyes körülmények között meghalt. Jane elmeséli Lady Enidnek, hogy a ház előző úrnője háziállatként tartott egy farkast, egész addig, amíg az meg nem ölte a fiukat, a hóban maradt nyomokból pedig kiderült, hogy az állat tulajdonképpen farkasember volt.

Lord Edgar szenvedélyes egyiptológus, s tudomására jut, hogy Pev Amri hercegnőt, aki tökéletes állapotban mumifikálódott, egy bizonyos szertartással életre lehet kelteni. A Lord egy egyiptomi régész segítségével megkeresi a sírkamrát, és sikerül felélesztenie a 3000 éve halott hercegnőt, ám az elmenekül, s így Lord Edgar csupán a szarkofággal térhet vissza Angliába. Végül a két szál összekapcsolódik, és fény derül arra, hogy ki a farkasember, ki rejtőzik Irma Vep festménye mögött és Pev Amri hercegnő szarkofágjában.

A szerzői instrukciók szerint a darab nyolc szereplőjét két színész játssza, akik az előadás alatt percről percre változtatják alakjukat. Magács László a két sokoldalúságot követelő szerepet a tavalyi Hamlet előadásából ismert Jack Bennett és Alex Woodhall Stan és Pan-szerű összehangolt párosára bízza, akik Rozenkranzként és Guildensternként, valamint a két sírásó szerepében már ízelítőt adtak komikus-színészi tudásukból.

A(z) Merlin előadása

Bemutató időpontja:

2006. május 22., Merlin

Stáblista:

Hozzászólások