Színház

Istenítélet (Salemi boszorkányok)

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Salemben fiatal lányok egy csapata szerelmi bánattól és más érzelmektől fűtve egy tavaszi éjszakán megidézi az ördögöt. Ám ettől valósággal elszabadul a pokol. Egy csapásra a boszorkányság és az ördög elleni kíméletlen harc csatamezejévé változik az addig békés kis település, ahol már senki sincs biztonságban az elvakult boszorkányüldözőktől. Az Istenítélet a boszorkánypereken túl az előítéletekről és egy közösség felbomlásáról szól. A politikai és egyházi bűnbakkeresésbe kiválóan simulnak bele az egyes emberek önös érdekei, a törvényes és törvénytelen eljárások pedig önjáróvá válnak, és maguk alá temetik az egész közösséget.

A Vígszínház ezzel az előadással emlékezik a 100 éve született kiváló amerikai drámaíróra, Arthur Millerre.

Zenészek: Kovács Márton/Szegő Dávid, Ágoston Béla/Váczi Dániel, Gyulai Csaba, Rozs Tamás/Herczeg Tamás

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2015. december 20., Vígszínház

Stáblista:

Hozzászólások

9/10
. . 2016 nov. 25. - 19:15:17 9/10
Nehéz, de remek darab, kiválló, kidolgozott figurák, bonyolult konfliktusok.
3/10
toronyház 2016 máj. 30. - 14:51:02 3/10
Ha még 10 percig tartott volna, felmegyek a színpadra és felkötöm magam...
A Proctor otthonában zajló jelenetet kivéve unalmas volt. Stohl és Péter Kata jó volt, összességében ennyi pozitívumot tudok írni.
Idén megvolt a Vígben: a Haramiák és ez... Ugyanaz a színvonal, borzalmas...
3/10
surviver 2016 máj. 09. - 22:46:59 3/10 Előzmény sipmester
Teljesen egyetértek. Zavaros, unalmas elõadás. A nyuszis jelenet, hogy annak örülnek, hogy szenvedett a tapsifüles,amikor megölték, embertelen és méltatlan a darabhoz.
Hegedûs és Lukács szokás szerint ripacskodtak, rettentes színészek!?
Hogy került be ez az elõadás a POSZT-ra? Színészismerõsöm mondta, naív az,aki azt hiszi, az érték számít, sokkal inkább az ismeretség, mi kerül Pécsre. Idén mindegyik elõadás sokkal jobb volt, amit láttam, pedig olyan 80 darab volt már.
Mohácsiban csalódtam..
2/10
sipmester 2016 márc. 21. - 19:26:57 2/10
nagy szenvedés volt végig ülnöm ezt a darabot. ez egy elképesztõ komoly dráma, és a rendezõ úgy gondolta, h rengeteg geget elültet benne meg nyuszikás viccet. hát nem sikerült. néha nekem volt kínos, különösen Lukács Sándor és Hegedûs Géza ripacskodása. Stóhl jól, szenvedélyesen játszott, de a legszívszorítóbb jeleneteknél mindig belökött valaki egy poént, így teljesen hiteltelenítve a darabot. úgy tûnt a közönségnek tetszett, mert sokat tapsoltak, de lehet hogy csak udvariasságból. bár az is lehet, h ennek a színháznak nem én vagyok a célcsoportja.
9/10
Edmond Dantes 2016 márc. 21. - 10:35:43 9/10
Mohácsi János (Khell Zsolt díszleteivel) Kaposvár és Pécs után 20 év alatt harmadszor rendezte meg Miller darabját, Istenítélet címmel. Nem tudom, ki a magyarított cím ötletgazdája, az eredeti cím (The crucible) "olvasztótégelyt" ill. "tûzpróbát" jelent, itthon Salemi boszorkányok címen ismerik. Örülhetünk, hogy Mohácsi ezzel a rendezésével ezúttal inkább újrahasznosított, újabb kori átiratai jobban mondva totális, olykor (?) indokolatlan, nem mindig vállalható átértelmezései, régi manírjai, szóviccei nem mindig tesznek jót a produkcióknak. Ez az adaptáció -ha tényleg azonos a kaposvárival és a díjnyertes pécsivel- a szó jó értelmében véve "klasszikus" és a konzervatív vígszínházi közönséget is mindvégig = bõ három és fél órán át leköti, amint errõl a minap magam is meggyõzõdtem. A terjedelem, Mohácsi egyik dacos "védjegye" ezúttal is eltúlzott, az elsõ bõ fél óra kakofóniája jócskán rövidebb lehetne és néhány késõbbi jelenet is húzást "érdemelne". A napi politizálás elmarad, már csak a (szinte?) változatlan újrarendezés sem tenné lehetõvé, noha az alapmû nem nélkülözi a politikai töltetet: Miller a mccarthyzmus idején, a mccarthyzmus ellen és a mccarthyzmus által egy ideig üldözöttként írta meg e politikai boszorkányüldözés elleni mûvét, amely ma sem vesztette el aktualitását több mint hat évtizeddel megírása és több mint 300 évvel a többé-kevésbé hasonlóan lezajlott salemi események óta.

A vígszínházi gépezet jól mûködik. Stohl András John Proctor szerepében újabb nagy formátumú alakítással írja be magát a magyar színjátszás aranykönyvébe, a népes szereplõgárdából rajta kívül nekem a friss Ruttkai Éva-gyûrûs Péter Kata tetszett legjobban.
varvolgyi 2016 febr. 21. - 11:51:29
Elõre bocsátom,lehet hogy többen megköveznének azért amit írni fogok.
Vannak örök értékek,amelyek a subjektumtól függetlenek, ilyen Athur Miller Salemi boszorkányok címû darabja is.
Az elõadásst viszont a következõk szerint foglalnám össze:
-Egy része iszonyatosan zajos és zavaros, az elsõ felvonás kezdeti részébõl végül is nem derül ki ( ha már nem ismerném) ,hogy mi is a dráma oka. Sok ének, érthetetlen szöveggel és rossz hangszereléssel.
- Másrészt sok az lassú, unalmas részlet, hiányzik a feszültség, a dráma.
Manapság nagy bátorság egy darabot 3és fél óra terjedelemben szinpadra vinni. Néhány kivételtõl eltekintve ennyi
idõ alatt a legtöbb darab leül, mint ahogy ezzel is történt.
Kedvelem és értékelem Mohácsi rendezéseit, amint tudjuk a darabot most harmadszor vitte színre. Volt vastaps ( mint mindig !) de spéci nekem nem tetszett.
10/10
hektor16 2016 febr. 16. - 07:03:29 10/10
Kíváncsian várom a véleményét!
9/10
Edmond Dantes 2016 febr. 15. - 15:08:32 9/10
Kedves hektor16! Eddig elkerülte ez a hsz a figyelmemet, de most h már van jegyem rá, jobban odafigyeltem és rábukkantam. Bevallom, féltem és kicsit még mindig félek tõle, a rendezõ és a terjedelem miatt, de a (két) hsz után nagyobb lett a kedvem :)
10/10
hektor16 2016 febr. 15. - 14:48:09 10/10
Köszönöm szépen a hozzászólását! Már azt hittem, hogy csak nekem tetszett!
10/10
Lili Marleen 2016 febr. 14. - 23:00:52 10/10
Fantasztikus, csodálatos, nagyívû rendezés és darab, zseniális színészi játék.Stohl András hatalmasat alakít megint, talán a legnagyobbat, de méltó párja Herceg Adrienn is. Hevér Gábor,Hegedûs D Géza ,Kútvölgyi Erzsébet ismét kifogástalan.
Nehéz darab, hosszú is, de megéri, csodálatos!
10/10
hektor16 2015 dec. 22. - 18:01:03 10/10
Ritka nagy élményben volt részem, nagyívû (nem rövid), felejthetetlen elõadás volt. Ritkán van velem ilyen, de azon jár az eszem, hogy menni kell, újra és újra meg kell nézni. Szenzációs alakítások vannak( mint pl Hegedûs, Fesztbaum, Lukáts, stb) melyeket simán elhomályosítanak epizódszerepnek minõsülõ zsenialitások (pl Karácsonyi Zoltán vagy Szilágyi Csenge, de ide tartozik az összes boszorkány is). Soha nem gondoltam volna , hogy Alföldi kegyelt párosa tud, és ilyen nagyot tud alakítani! Szerintem Stohl és Hevér is élete egyik legjobbját mutatja, de ez még mind semmi. Én férfi létemre, Herczeg Adriennel együtt sírtam végig a férje bevonulását a krematóriumba.Ennek a mûvésznõnek tessék már megtanulni a nevét!
És mindegy ki az az agyonhajszolt rendezõ, aki rendezte! És mindegy melyik sztárdíszletezõ rakta érte zsebre a sztárgázsit! Ezeknek a felemás jelmezeknek a jelentését sem fogta fel az én egyszerû, nézõi agyam! Egyet viszont nagyon érzek! Ez egy szenzációsan jó elõadás volt!