Színház

István, a király

rockopera, magyar, 2003.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

20 évvel ezelőtt, 1983 augusztusában mutatták be az István, a király rockoperát, Budapesten a városligeti szánkózódombon. Ez a hely a bemutató előtt rendezvényre, illetve színpadi előadásra nem adott teret és a szánkózódombot is ettől kezdve keresztelték át Királydombbá, később hivatalosan is.

A magyar politikában 1990-ben volt a rendszerváltás, azonban a művészetben már ez 1983-ban megtörtént az első nagyszabású rockopera az István, a király színrevitelével. Sok mindenben áttörést jelentett a rockopera, vegyük például a szereposztást. Az István, a király a hagyományos színházi gyakorlat, a kemény rock zenével és a pop műfajjal való szembenállását törte meg, hiszen Pelsőczy László, Berek Kati, Sára Bernadett, Hűvösvölgyi Ildikó, Balázs Péter, Balázsovits Lajos színészek mellett az akkori "lázadó" rockerek: Varga Miklós, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Deák "Bill" Gyula, Victor Máté kaptak főszerepet. A szerzők Szörényi Levente és Bródy János zenei múltja is a pop zenében gyökerezik. Az István, a király zenei stílusa, amelyben a populáris zene, a népzene, valamint az egyházi gregorián ötvöződött az első volt a hazai zenés színjátszás történetében. A nagyszabású művet 1983. augusztusában 6 előadásban 120000 néző látta, mozifilm, bakelitlemez, CD és kazetta is készült róla. Talán nem túlzás, hogy az István, a király hangzóanyaga fellelhető minden harmadik családnál. Az István, a király sikersorozatának ekkor még csak az elején tartunk, hiszen egy évvel később 1984. augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékok keretén belül ismét bemutatásra került, óriási sikerrel. A mű Szeged után legközelebb 1986-ban került színpadra Budapesten a Nemzeti Színház produkciójaként, ahol 1984-89-ig 224 előadást ért meg a darab, amit 179200 néző látott. Amikor 1990-ben Magyarországon is bekövetkezett a rendszerváltás, Budapest legismertebb és legtöbb nézőt befogadó helyén, a Népstadionban került ismét színre, ahol magyar koncertet, illetve zenés művet előtte még nem rendeztek. Ezt a két előadást 120000 néző látta és televíziós film is készült róla. Az István, a király az ország határait áttörve, 1992-ben a Sevillai Expo-n mutatkozott be óriási sikerrel, annak ellenére, hogy a mintegy ötezres nézőközönség között csak néhány tucatnyi magyar lelkesedett. De színre került a darab Németországban és Ausztriában is. Az István, a király bemutatásának 15. évfordulójára a Zikkurat Színpadi Ügynökség archív anyagokkal színesített és új, művészi felvételekkel gazdagított filmet készített Olasz Ferenc rendezésében, melyet az MTV 1998. december 26-án, István napján tűzte műsorára.

2000. március 18-án az István, a király elérkezett egy olyan fordulóponthoz, ahol az 1983-as előadás - és további 15 éven keresztül játszó - szereplők képletesen átadták a stafétát egy fiatalabb, Pesti Magyar Színházas szereplőgárdának. Közben felnőtt egy színész-zenész generáció, akik többek között az István, a királyon nevelkedtek, így nem csoda, hogy amikor a hanghordozók felújításakor a stúdióban hozzákezdtek a szerepek felénekléséhez, érezhető volt az a felkészültség, amit nem néhány nap alatt lehet elérni. A Pesti Magyar Színházban színre vitt István, a király óriási sikerrel folytatta töretlen pályafutását. 2002. év nyara ismét új helyszínt hozott a mű életébe. A Zikkurat Színpadi Ügynökség megalapította az Esztergomi Nyári Játékokat, ahol augusztus 17-én, illetve augusztus 20-án ünnepi előadásban került színre a produkció. Ez évben ünnepli a darab ősbemutatójának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból kerül színre az Esztergomi Nyári Játékok programján. Ez megelőzően két Szörényi-ősbemutatóra kerül sor: Csodaszarvas zenekari szvit, valamint Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet szövegrészleteire épülő kóruskantáta, melyben szólót énekel a szerző, Szörényi Levente.

A(z) Esztergomi Nyári Játékok 2004. előadása

Stáblista:

Hozzászólások