Színház

János király

komédia, 1 felvonás, magyar, 2011.

Értékelés:

35 szavazatból
Szerinted?

JÁNOS KIRÁLY Háború, hogyha háborút akartok.
FÜLÖP KIRÁLY Béke, ha békét akar Anglia.

Két nagyhatalom csatározik egymással: Anglia és Franciaország. A shakespeare-i királydráma Dürrenmatt gunyoros átiratában a hatalmi játszmák mai dramaturgiáját tárja elénk. Hősei nem évszázados távlatokban gondolkodó történelmi uralkodók, hanem a pillanatnyi állva maradásért taktikázó politikusok. A dramatizált krónikából komédia lesz. Ami a lázas csaták, királyházasságok, ígéretek, törvények, uralkodói tárgyalások és kézfogások után marad: a még reménytelenebb jövő.

JÁNOS KIRÁLY Francia Fülöp! Mi személyesen
Ott leszünk a csatában, és reméljük,
Meglelünk, hol férfi küzd férfi ellen!
FÜLÖP KIRÁLY János, te meg vagy sértve? Magadra veszed,
Mi szükségszerű a politikában?
Én? Csatában? Egy csata undorító!

A(z) Örkény István Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. március 12., Örkény István Színház

Stáblista:

Szereplők

Planta Genet János (Anglia királya)
Eleonóra királyné (János anyja)
Angouleme Izabella (János felesége)
Kasztíliai Blanka (János unokahúga)
Konstancia (a sógornője)
Faulconbridge Fülöp (a FATTYÚ)
Lady Faulconbridge (a Fattyú anyja)
Faulconbridge Róbert (a Fattyú testvérbátyja)
II. Fülöp (Franciaország királya)
Lajos (a dauphin)
Lipót (Ausztria hercege)
Pandulpho (milánói bíboros-érsek, III. Ince pápa követe)
Pembroke Grófja (János minisztere)
Chatillon (Fülöp követe)
Lord Essex
Lord Salisbury

Hozzászólások

9/10
Edmond Dantes 2015 dec. 11. - 21:38:05 9/10
Most h majd' 2 év után elõbújt ez a topik, látom h anno nem írtam be, pedig a társulat egyik (általam látott) legjobb produkciója. Örülök h még mindig mûsoron van, de nem lep meg. Ennél többet nem írnék, mert ennyi idõ után a részlet(es) élmények elhalványultak. Ugyanezen ok miatt "csak" 10/9, de annyit 100% h akkor is megszolgált, amikor láttam. 10/9
10/10
Bálint Selmecz 2015 dec. 11. - 00:58:09 10/10
Nagyszerû rendezés, remek színészekkel, a poénok is ütõsek. A függönymozgás pedig nagyon profin van megtervezve, látványossá is teszi az elõadást. 10/10
10/10
knyazo 2014 jan. 23. - 20:37:25 10/10
10/10 Élvezetes, szellemes, görbe tükröt tartó egyfelvonásos darab, remek színészekkel. Debreczeny Csaba és Polgár Csaba remekel a szerepében. Nem kímél a rendezõ sem királyt, sem pápát, sem öreget, sem fiatalt. Szókimondó, elviselhetõ mértékben trágár.
9/10
macino1234 2013 szept. 05. - 21:04:01 9/10
Remek elõadás, jó rendezés, remek színészi játék. A poénok mûködnek, nem lehet unatkozni. Idõnként egy kicsit erõltetett.
SzoLaj 2013 jan. 19. - 11:27:52 Előzmény surviver
Betegség miatt a mai (jan. 19.) elõadásra 1 db jegy eladó. Erkély. 2900 Ft.
T: 70 3778587
9/10
surviver 2012 jan. 23. - 15:27:19 9/10 Előzmény pandi82
Remek elõadás. Különösen jók a kettõs szereplõk és a párhuzamos jelenetek a 3-4szere függönymozgásoknál. Debreczeny Csaba nagyon jól játszott.
10/10
VandaTheVampire 2011 nov. 04. - 23:41:59 10/10
Hihetetlenül vicces, baromi jók a karakterek, az egész társulat hatalmasat alakít. Kár lett volna kihagyni. 10/10
10/10
elszabó 2011 márc. 27. - 23:35:25 10/10
A shakespeare-i alapokra építõ Dürrenmatt királydrámából készült darab a hatalmi játszmák mai dramaturgiáját tárja elénk. János angol király és Fülöp francia király a lelkesítõ látszattal ellentétben nem nagy formátumú vezetõk, hanem - miként aktuális politikusaink - magukat bármikor meghazutoló, alattvalóikat lenézõ, a pillanatnyi túlélésért taktikázó kisstílû uralkodók, akiket körbevesznek hasonszõrû rokonaik és udvaroncaik. A darab aktualitása a vonatkozó utalások (pl. a Mo térképét utánzó lehullott vakolat) nélkül is egyértelmû. Dürrenmatt eredetileg moralizál, ez az elõadás szenvtelenül leír - sajnos jól. Fantasztikus a rendezés, a játék a többsíkú függönyökkel, melyek mindig egy-egy új mélységet láttatnak. Kiválóak a színészek, akik ezúttal inkább ésszel játszanak, mintsem érzelmekkel, hiszen e világban nincsenek is érzelmek, csak groteszk esélylatolgatások. Bimbódzó diktatúránk láthatóan érdemben stimulálja a színházmûvészetet: barátnak és ellenségnek egyaránt ajánlom!
9/10
pandi82 2011 márc. 17. - 09:49:38 9/10
Szórakoztató történelmi séta. Csak ajánlani tudom!
9/10
FElepHánt 2011 márc. 15. - 12:46:00 9/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál--- www.toptipp.hu---

JÁNOS KIRÁLY ----- Bagossy László ------ Örkény István Színház-----

A mûszaki hierarchiában nem magas poszt függönyhúzogatónak lenni, Bagossy Levente színpadán azonban fõszereplõvé válik. Három vörös bársony szabdalja horizontálisan a teret, szédületes dinamikával tagolva a cselekményt. A rivaldánál Anglia király ágál, a fürgén táruló második síkban családja terpeszkedik, majd váratlan villanással a háttérben imbolygó bukott trónkövetelõk rémítenek.
Az Árpádházi dinasztia krónikájánál kevés gusztustalanabbat ismerünk, de a Plantaganet-ház viszályai, az árulások, kiegyezések, gyilkosságok, mérgezések rettentõ sorozata vetekszik dicsõ hagyományainkkal.
A címszerepben Debreczeny Csaba tündököl, gyengéd iróniával, kimért szarkazmussal jelenítve meg a gyengeségében is álnokul ravaszkodó János királyt, ellenfele a diplomatikusan simulékony franczia, Gálffi László II.Fülöpje. A mélán bárgyú Dauphinként nagyszerû Ficza István és a feltûnõen erélyes anyakirálynõ, Pogány Judit gazdagítja az arisztokratikus tablót.
Bagossy László példás színészvezetése és a szituációk pontos értelmezése maradéktalanul kiaknázza a shakespearei tragédiából desztillált dürenmatti komédia humor-lehetõségeit. A szüntelenül fel s alá mozgó függönyök, a zuhogó drapériák feszesen szerkesztett, filmszerû jelenetezést eredményeznek, vágtat a tempó, sûrûsödnek a meglepetések, a közepe táján, legalább vázlatosan, mégis felrajzolódik bennünk a királyi családfák tekervényes ágazata.
Máthé Zsolt béna lábakkal is élesszavú francia hirnök, mint Pembroke alamuszi grófja pedig, hétrét görnyedve, megkerülhetetlen figurájával válik az angol trónörökös nemzõatyjává.
Polgár Csaba fattyú létére irányítani képes az uralkodói alkukat, habozás nélkül dönt érdekei mellett az érzelmek ellenében, pregnáns játéka fölényesen uralja az elsõ órát. Mert a következõ vitathatatlanul a pápai követ bíborosé, aki magához ragadva a szálakat, addig csûri-csavarja, míg végül a vatikáni akarat diadalmaskodik. Mácsai Pál úgy hasít az intrikák szövevényébe, mint az alkonyi bíborban vérzõ büchneri penge. Kimért, körmönfont, negdes és kegyetlen. Cikázó szellem, földszintes ármány. A célt és az egészet látó elme, aki rombol és alakít, aki megváltoztatja a dolgok elõírt menetét. Ahogy színigazgatóként is képes volt, a semmibõl néhány év alatt a legjobb budapesti mûvészszínházat megteremteni.
Nem történelmi lecke, de miközben folyvást féktelen hahotára ösztönöz, kecses áthallásokkal tanulságosan utal hazai jelenünkre is.