Színház

Jelenetek egy házasságból

színmű, magyar, 2012.

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Ingmar Bergman egy sor nagyszerű film elkészítése után írta és rendezte meg 1973-ban Marianne és Johan történetét, melyben könyörtelen pontossággal és végtelen empátiával beszél két ember kapcsolatának bonyolultságáról. Mint a dráma előszavában írja: "Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetreméltók. Egyszerre."
Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Bergman olyannak mutatja hőseit, amilyenek. Ahogy ő maga mondta a forgatás után: külön örömöt okozott számára a tudat, hogy bosszanthatja vele az összes művészileg kifinomult embert, akik utálnak mindent, ami érthető.

Jelenetek egy házasságból
Az Ingmar Bergman által írt és rendezett Jelenetek egy házasságból eredetileg hat részből álló tévésorozatnak készült 1973-ban. A svédországi bemutató után a sorozat világszerte ismertté vált, amikor elterjedt a hír, hogy a film hatására Skandináviában megugrott a válások száma és kétszer annyi pár fordult házassági tanácsadóhoz, mint korábban.
A tévésorozat elképesztő nézettségi rekordokkal büszkélkedhetett Skandináviában. Bár Bergman soha nem titkolta, hogy a tömegeket célozza művével, filmjének hangos visszhangja még őt magát is meglepte. Nemegyszer előfordult, hogy civakodó párok megállították az utcán, hogy tanácsot kérjenek tőle. Végül kénytelen volt még a telefonszámát is megváltozatni, hogy véget vessen az állandó zaklatásnak.

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. december 2., Radnóti Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

9/10
zolimaci 2013 febr. 08. - 00:22:37 9/10
Jó darab remek szereplõkkel, díszletekkel, igazán nagy pilanatokkal! Sajna ma este a közönség kap 2 pontot. Hátsó sorokban indokolatlanul vihogó csajok, mobiltelefonáló nõszemély! Üzenem nekik! Plázába kell menni nem színházba!
webulon 2013 febr. 07. - 23:53:22
Húúúú nagyon jó .......:-)))))))))
Picit aggódtam.,hogy elém raknak egy klasszikus Bergmant amit az én gyomrom nagyon szeret.de azt lássuk be ,hogy sok embernek Bergmann igenis nehéz ..
...de remek színészi alakítások ,- nekem a díszlet is nagyon tetszett...s mivel pici a színház megvolt az ehhez a darabhoz kellõ intimitás is ...,- néha úgy bekiabáltam volna ,hogy héé ezt ne ez baromság....ne úgy...:)

voltak olyan mondatok amik még most is fülembem csengenek ....
spoiler
,- a szerelemhez tehetség kell s nekem az nincs "
spoiler vége

Össze-össze néztünk "pici gombóccal " vagy megböktük egymást.ugye-ugye :-)))............

Hazafelé az autóban majd itthon végig errõl beszélgettünk (vagy rólunk..? ) ...mikor milyen(nek ) volt(vagyunk..? ) ....,-ki mikor milyen? átjött a Bergmani miliõ ..


Csak önmagam ismétlem remek darab vitán felül 10pont

Konklúzió? ( közhelyesen,-de az ódiumát vállalom ) : ha önmagaddal nem vagy kibékülve akkor nem lehetsz boldog..,- mert belsõ gyávaságot,démonaid,az elvárások... - legyõznek ...de ehhez idõ kell ..s a helyes irány pont akkor tér vissza mikor már lemondtál róla ,hogy megtalálod ,- légy fatalista? ,- de akkor hol a küzdés ? ,-arany közép út..?


u.i: haza érve alig vártam,hogy igyak én is egy konyakot meg a pohár bort..,-
cseppke 2013 febr. 05. - 23:35:48
Éppen ilyen az élet, hogy egy látszólag jól mûködõ házasság is rohadhat. Sajnos. Ez zseniális Bergmannál, ahogyan ezeket a hátköznapi helyzeteket ábrázolja. Attól, hogy ma már nincs súlya annak, hogy mirõl beszélünk és mirõl nem, mert mindenrõl lehet, a problémák ugyanazok. Attól, hogy ki lehet mondani azokat, nem lesznek kevésbé nyomasztóak, és nem is oldódnak meg. Ezért marad mindig idõszerû Bergman pesszimizmusa, ahol ezeknek a patthelyzeteknek a szerintem reális ábrázolása történik. Irigylem, akinek még nincs errõl saját élménye, és ezért túlhaladottnak érzi.
Slano 2012 dec. 21. - 23:18:33
Ezt a "meghaladta az idõ" véleményt én is butaságnak gondolom. Ugyanazok a problémák ma is, mint akkor. Ugyanakkor abból a szempontból értem ezt a véleményt, hogy nem volt eléggé kidolgozva, hogy mi is a probléma a házasságukkal. Én egy egészen jól mûködõ házasságot láttam, addig, amíg hirtelen minden megváltozott. Számomra sem tudott újat mutatni, de ebben a témában nem is lehet ez könnyû feladat, viszont érdekes kérdéseket vetett fel és nagyon élvezhetõ volt az elõadás is.
webulon 2012 dec. 05. - 12:52:21 Előzmény elszabó
Szia

Nem láttam még ezt a darabot (de mindenképpen megnézem ) -,de láttam filmben , olvastam ...így a színdarabról nem nyilatkoznék ..még de egy mondatod a fülembe cseng ....û

"de minek? Bergmant meghaladta az idõ..."

ezt nem lehet komolyan gondolni ....változik a világ külsõleg de mi emberek belül ugyanolyan maradunk ...vivódás-döntések ..férfi -nõ ,-viszonyok ...s azt gondolod ,hogy a házasságon belüli problémák kimondásán túl vagyunk ..ha így van akkor miért van annyi kátyúban levõ döglõdõ házasság ? ,- én azt gondolom ,- idõszerûbb mint valaha
5/10
elszabó 2012 dec. 02. - 11:41:21 5/10
1973-ban, mikor Bergman a történetet fimre vitte és megrendezte, még talán tabunak számított a házassági problémák õszinte kimondása és elemzése. Ezen ma már szerintem túl vagyunk, így bár a darab pontos leírás, nem tesz hozzá semmit sem tudásunkhoz (márpedig hogy az van, azt a közönség gyakori felnevetése bizonyította), sem a valószínûleg megoldhatatlan kérdések megoldásához. Mivel a színészek jók, nézhetõ kamaradarab, de minek? Bergmant meghaladta az idõ...