Színház

Jeremiás avagy Isten hidege

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Térey János grandiózus Debrecen-misztériuma egy fordulóponthoz elérkezett férfi összegzése emberi kötődésekről, életről és halálról. A "cívis utópia" főszereplője Jeremiás, a debreceni születésű, de már régóta Budapesten élő parlamenti képviselő. Végigjárja az álombéli stációkat a jövőbeli debreceni metrón. Sztrájk van. Jeremiás a metróban vesztegel, és sorra járja múltjának helyszíneit, sorra találja múltjának szereplőit.

"Játszódik Nagy Jeremiás elméjében. A szín: Debrecen mint akarat és képzet. Burjánzó nagyalföldi metropolisz, egy mintha-Debrecen. Se szebb, se csúnyább, mint a létező. Váratlanabb. Ami volt, és ami van; ami nincs már, és ami lesz vagy sohasem lesz: mindez együtt.
Mindez együtt, mégpedig augusztusban, hármas fokozatú hőségriadó idején. Egyébként kívül az időszámításon; csak az augusztus biztos." - Térey János

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. október 2., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Nagy Jeremiás (parlamenti képviselő)
Nagyné Bakóczy Borbála (Jeremiás anyja)
Cucor (Jeremiás egykori osztálytársa és barátja)
Csige Károly (peronőr)
Széll Jenő (Jeremiás volt osztálytársa)
Mókus (Jeremiás régi szerelme)
Palánta (Jeremiás húga)
Dr. Pereszlényi Gyula (Jeremiás unokabátyja)
Ökrös Lóránd (Jeremiás volt osztálytársa)
Porcelán László (Jeremiás volt osztálytársa)
Skarlát Johanna (Jeremiás első szerelme)
Kaplony Pál (Jeremiás egykori évfolyamtársa)
Dr. Poroszlay Sarolta, polgármester (Jeremiás szeretője)
Péterfia Jakab (alpolgármester)
Kusza József (nyugdíjas tornatanár)
Szörnyű Ottó (rendőr)
Pocsaji Gerzson

Hozzászólások

1/10
elszabó 2010 nov. 22. - 23:41:33 1/10
Nagy csalódás! Rossz darab, rossz elõadás, össze nem illõ színészgárda. Nem említhetõ egy lapon a korábbi Térey darabokkal. És ez a gárda sem a volt Krétakörrel.
3/10
oszizambo 2010 nov. 22. - 22:43:11 3/10 Előzmény surviver
ismétlem az elõttem szólót
7/10
surviver 2010 nov. 10. - 19:30:01 7/10 Előzmény thölgyess
Valóban az említett Térey- darabok mind jobbak, de egyszer megnézhetõ, különösen a hullanõ alakítása hullajó. :_)
10/10
bricsesz 2010 okt. 04. - 08:23:16 10/10 Előzmény kisoroszlan
Egyetértünk!Az elõadás nagyon jó volt, nagyon tetszett!
Igaz,nem egy könnyû darab!Nem is annak szánták!
10/10
kisoroszlan 2010 okt. 02. - 23:01:15 10/10 Előzmény thölgyess
Csak nem sikerül egy jó szót sem írnia a Nemzeti új bemutatóira. Pedig szerintem ez is egy jó elõadás volt. A forgó nézõtér nekem kifejezetten tetszett, nem egy szokványos mód és ettõl vált különlegessé. Méghogy ez a társulat nem jó? Hát ez egy vicc. Akkor nyugodtan el lehet menni másik színházba és nem kell foglalni a helyet olyanok elõl, akik szeretnének, de nem tudnak bejutni, mert nincs jegy az elõadásra. Zseniális színészek játszottak benne. László Zsoltban- Jeremiásban én nem egy tahót láttam, hanem egy férfit, akit szeret a környzete, de õ képtelen elfogadni , hogy szeressék, ezért inkább elüldözi maga körül az embereket. Aki próbálna szeretni, de nem tud, és nem tudja kimutatni, ha mégis tudna. Akinek vannak igazi barátai, olyanok, akik még így is kitartanak mellette, mert látják, hogy értékes ember. Nem egy könnyen emészthetõ elõadás, de éppen ettõl jó, mert lehet rajta elmélkedni.
1/10
thölgyess 2010 okt. 01. - 13:27:18 1/10
A Nibelung-lakópark-hoz, avagy az Asztalizené-hez mérve, de még a Kazamaták-hoz képest is ez egy gyenge Térey darab. A nyelvezet most is elragadó, de az egész átgondolatlan, hiteltelen semmiség. A fõhõs kiábrándul a szörnyû Debrecen vidékies kisszerûségébõl, miközben õ is csak egy otromba országgyûlési tahó. - Ha már "misztérium-játék", rendezõt is érdemelt volna: a szánalmas "nézõtér a forgószínpadon" blöffön kívül más azonban nem jutott a színre állító eszébe. Ezt az embert színházba beengedni: nem vétek, bûn! - Az együttes nem alkalmas emelt szövegek eljátszására, de karakter-ábrázolásban is avult eszközöket használ. Kivétel: Stohl András, aki llegalább képes egy koherens figurát alkotni.
Kéretik legközelebb olyan nézõteret építeni, ahonnan menet közben is ki lehet menekülni!!!
(húsz perc után tettük volna, de hát járás híján, forogtunk... - tovább keserû levünkben.