Színház

Johanna a máglyán

zenés színmű, 1 felvonás, magyar, 2013.

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Ott áll a Szűz a máglyára kötözve, még mielőtt a lángok elérnék, és ebben a valóságos szituációt felfüggesztő sokkhelyzetben a néző mintegy Johanna lelkében nézheti végig élete főbb történéseit. Különösség még, hogy fordított sorrendben peregnek le az események: az időben legkorábbit látjuk utoljára, mondhatni az ikonok fordított perspektívájával rokon ez a szerkesztési mód.
"Paul Claudel oratóriuma valójában azt a drámát idézi, mely Jeanne d'Arc szentté avatási perekor az egyház szívében lejátszódott. Ez a választás egyszerre jelentette Claudel számára a remekművet és az igazságot. Művében a szentség és a zseniális ihlet meredek sugara világítja át a történelem betűit. Kemény fény, dantei világítás. Bűn és szentség középkori, sőt Evangéliumi szókimondással kerül a helyére, ahogy az a középkori misztériumokban volt szokás, vagy ahogy azt a paraszti passiójátékokban tették.
Arthur Honegger, a zeneszerző, úgy tudott alkotni Paul Claudellel, ahogyan arra mindig is vágyott. Korábban egy levelében azt írta, olyan együttműködésről álmodik, amely arra a teljeségre jut el, hogy a költő gyakran zenészként gondolkodik, a zenész pedig költőként. Így az egyesülésből születő mű nem egy sor hozzávetőleges ötlet és konszenzus véletlenszerű eredménye lesz, hanem egyetlen gondolat kétféle megközelítésének harmonikus szintézise.

Közreműködik: MÁV Szimfonikus Zenekar, Kórus, Gyerekkar, Operaénekesek és Bozsik Yvette tánctársulata

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. november 29., Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

Timberio 2014 nov. 22. - 14:46:27
a középszerûség darabja a középszerûség rendezõjétõl.
Nem volt más gondolatom kifelé jövet.
Miközben maga a történet, az egész cselekmény a világ egyik leghihetetlenebb meséje. A Brüsszeli 12.
Ala középszerû magyar vidnyánszki.
Direkt a kisbetû.
offtopic
denilson 2014 ápr. 10. - 12:41:55 Előzmény Edmond Dantes
Kedves Edmond Dantes!

Az én filozófiám az, hogy meg kell tapasztalni a rosszat is. Nekem nem tetszett, de nem akarok lebeszélni róla senkit. Ha én szenvedek, szenvedjen más is :). Nem, de vannak meg izgalmas színpadi megoldások és díszletek. Csak olyan kis egyszerû.
Edmond Dantes 2014 ápr. 08. - 10:36:43
Welcome back, kedves denilson, 1 hsz kivételével majdnem két hónap távollét után! És máris és végre egy normális=igazi hsz a Johannáról, amit anno nagyon vártam, aztán elolvastam pár kritikát...és nem néztem meg. A te hsz-od, sajnos, visszaigazolni látszik, amiket máshol is írtak, legfeljebb amott más hangsúlyokkal. Továbbra is kihagyom az elõadást. De láttam ám (másutt) sok más produkciót is, némelyiket kommenteltem is, némelyiket (még?) nem.
denilson 2014 ápr. 08. - 01:16:03 Előzmény Edmond Dantes
Vidnyánszky totális színházat csinál. Szerintem ennek törvényszerû következményének kellene lennie, hogy minden alkotóeleme kidolgozott és magas színvonalú.

A Johanna a máglyán c. darabnak a leggyengébb eleme egyértelmûen a próza. Vidnyánszky jóra és rosszra osztja a világot, a színészeinek pedig el kell mondania az õ pátoszos és didaktikus mondanivalóját. Sehol egy átgondolt, természetesen elmondott frázis. Ez nem csak a szöveg hibája, hanem a színészvezetésé. Blaskó Péter (aki egyébként egy kiváló színész) leillusztrált sírása nagyon kínos pillanat (a két kezébe temeti az arcát és mesterkélten rángatózik hozzá), nem értem hogy maradhatott benne. Tompos Kátya is átszellemült arccal szenteskedik, pedig õ is többre hivatott. Lásd: Sirály, István, a király, Bányavirág, Egyszer élünk. Egy izgalmas kivégzési pert szívesen láttam volna, de nincs. Persze, hogy nincs, hiszen az egyháznak szembesülnie kéne azzal, hogy máglyára küldték a legerõsebben hívõ emberek egyikét. Nincs konfliktus, most sincs, mert az biztos trendi dolog, amit Alföldi talált ki. Nem, görög találmány.

A jók fehérben vannak, a rosszak feketében. Igazából nincsenek benne izgalmas szerepek, attól pedig, hogy visszafelé haladnak az idõben a darab nagy részében még mutathatnák jellemfejlõdést Johannát illetõen. Õ elvileg egy nagyszájú parasztlány erõs hittel, nem szentnek született. Itt végig az.

Didaktikus és unalmas szépelgés megint. Méltó párja a Vitéz léleknek. Remélem Vidnyánszky kiélte a legrosszabb hajlamait: már rendezett a politikai vezetésnek és az egyháznak is. Utóbbi bûneit most tisztára mosta, nem számít, hogy Jeanne d'Arc szentté avatásával 500 évet várt az egyház, mert nem akarta elismerni saját bûnösségét a kivégzésében. Vidnyánszky, kérlek légy rendezõ megint! Akkor megint kaphatnánk olyan elõadásokat, mint a Tóték, a Turandot, Csehov: egyfelvonásosok és Három nõvér (most is repertoáron vannak). És hagyd el hamis pátoszt és az émelyítõ szépelgést! Attól, hogy fehér ingbe öltözteted a Nemzetit és jófiúnak mutatod magad még nem leszel jó.
Edmond Dantes 2014 febr. 17. - 17:07:56
Még egyszer a (számomra) lényeg:
Sajnálom a Nemzeti társulatát és a bécsi magyar és nem magyar nézõket, akik ekképpen lemaradnak az elõadásról. Kár. Ritka lehetõség lett volna Európa egyik legpatinásabb és legrangosabb színpadán fellépni.
Ennyi.
hektor16 2014 febr. 17. - 13:15:42
A Burgteáter nem utasított vissza semmit? Meg a pozsonyi sem?
Edmond Dantes 2014 febr. 17. - 09:44:09
http://fidelio.hu/szinhaz/hirek/vidnyanszky_visszautasitotta_a_burgtheater_meghivasat
Sajnálom a Nemzeti társulatát és a bécsi magyar és nem magyar nézõket, akik ekképpen lemaradnak az elõadásról. Kár. Ritka lehetõség lett volna Európa egyik legpatinásabb és legrangosabb színpadán fellépni. Ok: aggódunk a Burgtheater bizonytalan helyzete, pénzügyei, az igazgató iránti bizalmatlanságról szóló hírek stb. miatt, részletek a fenti linkben. Hát ez igazán szép, szolidáris megnyilvánulás a bécsi társszínház felé (is)...remélhetõleg azért ott nem maradnak el elõadások, nem húzzák le a rolót. Drukkolok nekik.
Átaludtam a zelmúlt 30 évet vagy csak déjá vu? http://www.mob.hu/1984-los-angeles
Edmond Dantes 2013 dec. 10. - 10:42:33
Igen, igen, idõjárásról:arról, hogy jön-e a tél,kell-e máglyát rakni. Kíváncsian várom a produkcióról szóló kommenteket.
mondolat 2013 dec. 09. - 16:20:45 Előzmény Edmond Dantes
Bizonyára a várható idõjárásról.
Edmond Dantes 2013 dec. 03. - 09:38:57 Előzmény szinitanodas
Mirõl?
szinitanodas 2013 dec. 01. - 21:22:14
A taps mennyisége és ereje mindent elmond