Színház

Kárpótlás

előadás, 180 perc, magyar, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az előadás által megközelíteni kívánt témakör: emlékrablás, emléképítés. Történelmi kapcsolódás: Holokauszt. Egy 16 éves fiú szembesül zsidó nagymamájának fájdalmas múltjával, majd erről később filmet forgat.

A(z) Káva Kulturális Műhely előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2014 jún. 15. - 17:19:17 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu
KÁRPÓTLÁS Romankovics Edit Káva MU Színház

Az ifjú filmes low-budget filmet forgat nagymamájáról. A koncepció ügyében alaposan hajba kap az egyik színésszel. Döntõbírónak a gimnazista nézõket kéri fel, néhány jelenet után vélekedjenek a cselekmény fordulatairól.
A nagymama lelassult nyugalommal tesz-vesz, örömmel fogadja gimis unokáját, saját magát a filmrendezõ, Antal Róbert játssza. Nem rossz fiú, inkább szertelenül gátlástalan, elolvassa a deportálás miatti kárpótlásról szóló levelet, a csinos summa felkelti kapzsi érdeklõdését.
Látszólag nem sokat tudott eddig a 44-es idõkrõl, faggatózni kezd. Közbelép az Apa: errõl nem lehet beszélni! - azt a gyalázatot nem lehet pénzzel megváltani.
Apa-fiú vitájába beszáll a közönség, feltûnõen éretten áll hozzá az erkölcsi problémához, bár elsõsorban nem a múltbeli szörnyûségek érdeklik, sokkal inkább a fiú hozzáállása. Hogyan folytatódjon a darab és a film?
A szereplõ drámatanárok nagy beleérzéssel stimulálják a beszélgetést, az észrevételek magától értetõdõen épülnek az elõadásba. A szövegkönyvet író és a Nagymamát árnyalt érzékenységgel játszó Romankovics Edit, az Apa szerepében Bori Viktor és a fiatal filmrendezõ Antal Róbert drámapedagógusi szerepkörükben is kiválóan teljesítenek. Fokról fokra
alakul az elõadás, a nézõk aktív részvétele izgalmas atmoszférát teremt.
Az idõs hölgy meghal, az apa szeretné eltüntetni a múlt tragikus emlékeit, de a fiú visszarakja a falra a képeket, filmjét pedig figyelmeztetõ mementóként alkotja meg. Múlhatatlan fontosságú téma, nagyszerûen felépített produkció, nemcsak fiataloknak!
Szeretnénk egy hónap múlva találkozni az ifjú közönséggel, vajon felébredt bennük a kiváncsiság: mi is történt a maga torzítatlan valóságában azokban a rettenetes idõkben...