Színház

Karrier komédia

vígjáték, 2 felvonás, magyar, 2010.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A nyugati drámairodalom szatirikus vonulatának alfajává vált a politika és a multi-cégek karriertörténeteit, görbe tükörben bemutató komédia. Ennek a zsánernek méltán sikeres darabja a Karrier komédia, amely a 90's években íródott. Azok a visszásságok, hajmeresztő arcátlanságok, amelyek a minden morális és etikai érzést elnyomó karrierküzdelmekből fakadnak, mára nálunk is részévé váltak a hétköznapoknak. Ezzel van átitatva a politika, az üzleti élet és a média is. Úgy érezzük, hogy amit esetleg a napi hírekben látunk, már nem is a valóság, hanem valami abszurd folytatásos tele-regény legújabb epizódja.
A Főnök váratlanul elhalálozik. Még ki sem hűlt a teste, de az alkalmazottak már azon mesterkednek, hogy ki is ragadja magához a hatalmat. A darab szikrázó humora sok rokonságot mutat a mai magyar valósággal. Sopánkodás helyett azonban azt vesszük észre, hogy kacagunk. Mert hát a legalantasabb formájában is lehet elbűvölő az angyalian ördögi emberi lélek. Az egyik szemünk sír a másik meg nevet. Egy remek este elé tekinthet a tisztelt nagyérdemű!

A(z) Ivancsics Ilona és Színtársai előadása

Bemutató időpontja:

2010. augusztus 27., Ivancsics Ilona és Színtársai

Stáblista:

Szereplők

Alex Tattums
Henry Marlino
Anne Desmond
Barry Mills

Alkotók

Hozzászólások

9/10
Johann 2012 okt. 13. - 17:08:01 9/10 Előzmény közönségbarát
Ezek szerint Szentendrén hamarabb láthatta a közönség. :) Én ugyanis ezt a Karrier komédiát még idén januárban néztem meg ott, a PMK színháztermében, ugyanebben a szereposztásban, rendezésben. Arról is emlékezetes számomra az az este, hogy a nézõközönség soraiban felfedeztem Fellegi Tamás miniszter urat is. Lehet, hogy a közelben lakik, ezt nem tudom. A Dunakanyarban általában elég jól ki van plakátolva a Száguldó Orfeum aktuális mûsora. Az mindenesetre biztos, hogy Fellegi Tamás se a port.hu-ról értesült az elõadásról. Az ugyanis sajnos itt nem jelent meg. Mint ahogyan a Száguldó Orfeum mostani PMK-beli mûsora sem található meg itt, a port.hu-n. :( Az érdeklõdõk itt tájékozódhatnak: http://www.szaguldoorfeum.hu/?page=11
Nem tudom, milyen lehet egy miniszternek megnézni egy ilyen darabot, ami deklaráltan "a politika, az üzleti élet és a média" területén tapasztalható "visszásságok, hajmeresztõ arcátlanságok" görbe tükörben történõ bemutatására vállalkozik. :) Lehet, hogy éppen õ értette a legjobban az üzenetet... Mindenesetre jó látni, amikor politikusok is mûvelõdnek.
Magáról az elõadásról annyit, hogy egy egész jó darabot láthatott a nagyérdemû - kivételesen jó szereposztással, kiváló színészi teljesítményekkel. Az egyetlen apróság, ami zavarta az estét, a hangosítás tökéletlensége volt.
A Száguldó Orfeum általában magyar szerzõk mûveit szokta bemutatni. Összességében azt mondhatom, hogy megérte kivételt tenni Richard Strand darabjával. (Nem tudom, miért nem tünteti fel a szerzõt a port.hu...)
közönségbarát 2012 febr. 01. - 15:48:31
Budapesten Ez még nem volt! Nézzük meg. Jegyek még kaphatók a MOM Kulturális Központban, a jegy.mom.hu oldalon és persze a Közönségbarátnál (kozonsegbarat@gmail.com, 0630/9987956)