Színház

Képek és ritmusok

táncelőadás, 2 felvonás, magyar, 2004.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A KFKI Kamarabalett eredetileg a Magyar Állami Operaház szólistáiból, és táncművészeiből 2001-ben alakult Sárközi Gyula vezetésével. Első műsora, amellyel először léptek fel a Budapesti Tavaszi Fesztiválon az LGT együttes nagy slágereire épül. Nehezen sorolható műfaji korlátok közé a "Mindenki?" LGT Táncképek című előadás, mely két egyfelvonásosból áll. Az együttes vezetője és egyben a "Miénk ez a cirkusz" koreográfusa, Sárközi Gyula a "táncképek" meghatározással élt. ?Az LGT számokat úgy fűztük össze Presser Gáborral, hogy mese született belőle, Életünk meséje ? táncban."

A második évben az együttes új bemutatója kifejezetten a Budapesti Tavaszi Fesztivál felkérésére készült. Ez egy két felvonásos mű, Shakespeare drámájának adaptációja, a XXI. Macbeth. A zenét a két tehetséges fiatal - Tallér Zsófia és Faltay Csaba szerezte - a koreográfus, Sárközi Gyula megkeresése és a több hónapig tartó közös munkálatok alapján. Az előadás érdekessége, hogy a méltán neves táncosokon (Solymosi Tamás, Volf Katalin) kívűl, Novák Péter izgalmas alakítása is színesítette. ?Minden század, minden ország, minden város, minden kerület kitermeli a maga Macbeth-jét. A hataloméhség örök mételye és mozgatórugója az emberiségnek. A darab örökre aktuális marad. Ez a mű nem a shakespeare-i időkben játszódik, mi a mai világ filmkultuszainak megfelelő tánc- és látványszínházat mutatunk be, kaszkadőrökkel kung fu-sokkal és táncosokkal ötvözve."

2004-ben is új bemutató készült, ismét a Budapesti Tavaszi Fesztiválra ? A Tam-Tangó. A társulat Astor Piazzolla művészete által ihletett estjén a showtánc és a balett világát, felfogását, atmoszféráját igyekszik elegyíteni. Az élőzene varázsával erősíti ezt a hangulatot a színpadon elhelyezett alkalmilag összeállt zenészcsapat: Mike Zsolt, Weisz Nándor, Joó Szabolcs/ ütősök, Weisz Gábor/szaxofon, Gátos Bálint/basszusgitár, harmoinkás David Yengibarjan/tangóharmonika. Egy legénybúcsú története teli humorral és bravúros táncokkal. A darab érdekessége, hogy öt koreográfus munkája alkot rendkívül sokszínű, mégis harmonikus egységet Astor Piazzola eredeti és átdolgozott zenéjére.

A(z) Csokonai Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2004. december 5., Csokonai Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások