Színház

Képzett társítások - AEGON-estek a Nemzetiben - Parti Nagy Lajos, Banga Ferenc és Lukács Miklós

előadás, magyar, 2009.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Alföldi Róbert vendége: Parti Nagy Lajos író, költő és Banga Ferenc grafikus. Kettőjük új, A pecsenyehattyú és más mesék című kötete nemrég jelent meg, tele Parti Nagy Lajos sziporkázó nyelvi leleményeivel és Banga Ferenc varázsos rajzaival.

A Képzett társítások című AEGON-estek keretében ez az első alkalom, amelyen a gyerekirodalom, a mesék világa az est kiindulópontja. Újdonság a hazai gyerekkönyv-kiadásban Parti Nagy Lajos és Banga Ferenc A pecsenyehattyú és más mesék című kötete, amely 2008 végén látott napvilágot a Magvető gondozásában. Ahogy a kiadó ajánlatában állt: "Tizenhárom történetet választott ki különféle országok meséiből Banga Ferenc, a kitűnő grafikus, és ugyanazzal a lendülettel szemet-szívet gyönyörködtető képeket is rajzolt hozzájuk. A történeteket Parti Nagy Lajos, a virtuóz nyelvművész írta át vadonatúj, tanulságos és mulatságos, bölcs és huncut mesékké." A megjelenés óta több kritikus is leírta, hogy valósággal elvarázsolják a gyerekeket és a felolvasó felnőtteket a nyelvi lelemények, az a fantázia, kreativitás és játékosság, amely olyannyira jellemző Parti Nagy Lajosra, s Banga Ferenc illusztrációi szintén elbűvölik az olvasókat. Többen korszakalkotó kötetről beszéltek a hazai gyerekkönyv-kiadásban, a Pesti Műsor kritikusa például ezzel zárta recenzióját: "Jó esély van rá, hogy hosszú idő után ismét klasszikus, évtizedes, generációról generációra öröklődő mesekönyv született."

A január 29-i esten Parti Nagy Lajos és a vele már több könyvön együtt dolgozó Banga Ferenc bámulatos játékosságához, szabadságához olyan zenész illik, aki hasonlóan kreatív és bravúros. Lukács Miklós cimbalomművész már egy korábbi AEGON-esten lenyűgözte a közönséget improvizációival, eredeti játékával, most itt az alkalom, hogy két merőben másmilyen, erőteljes világú művész szavaira és képeire reagáljon a maga módján: zenével.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás