Színház

Két kezem forgatta, szívem táncoltatta

táncelőadás, magyar, 2013.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Háromszék Táncegyüttes "Két kezem forgatta, szívem táncoltatta" című folklórelőadása a női sorsot mutatja be a kisgyermekkortól kezdve az udvarláson, párválasztáson át a házasságig, ahol a kötött formák világában megszületik az új élet, amellyel minden kezdődik elölről. Hogyan láthatja magát a hagyományos társadalomban felnövő kislány, menyasszony, és hogyan látják őt a többiek? Van-e boldogság a gyermekkor tiszta világa után, van-e boldogság a szerelem megtalálása után? Mi az, ami az utat megtölti tartalommal, a költő szavait parafrazálva: át tudjuk-e vinni a szerelmet a túlsó partra? Végül, de nem utolsó sorban, át tudjuk-e adni értékrendszerünket a következő generációknak?

A dramaturgiai szálon túlmenően műsorunk koreográfiái a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világából építkeznek. Erdélynek a barokk kor eredményeképpen ez a legnagyobb (mai napig) megőrzött táncöröksége, a marosszéki forgatóst például a páros táncok királynőjeként szokták emlegetni.

Az előadásnak Erőss Judit népdalénekes, a Háromszék Táncegyüttes kiváló szólóénekese adja meg az ívét a népdalokkal, a zenéért a Heveder Zenekar felel, amely amellett hogy a Háromszék saját zenekara, önálló karriert futott be az utóbbi években.

A(z) Háromszék Táncegyüttes előadása

Stáblista:

Hozzászólások