Színház

Kézimunka (Stecken, Stab und Stangl)

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A Nobel-díjas drámaírónő első hazai színpadi bemutatójára a kortárs külföldi drámák hazai és kortárs magyar darabok külföldi bemutatására alakult PanoDráma vállalkozott. Az 1996-ban az év drámájává választott Kézimunka (Stecken, Stab und Stangl) Jelinek első konkrét társadalmi eseményre reagáló drámája. 1995-ben egy rasszista bombája négy fiatal romát gyilkolt meg Burgenlandban, csak mert "elkövették azt a hibát, hogy nem öltöttek időben számunkra ismerős külsőt és nevet". Jelinek elítéli a tettet, melyet a fajgyűlölő kisebbség tagja követett el, de még inkább elítéli a többségi társadalom álságos gyászszónokainak és belenyugvóinak kórusát, hisz nekik köszönhetően az élet úgy megy tovább, mintha mi sem történt volna. A díjnyertes fiatal német-magyar filmrendező, Pejó Róbert első színházi munkája témájában itthon legismertebb filmjéből, a romániai cigánytelep nyomorát bemutató Dallas Pashamendéből merít, formájában, az előadás színházi nyelvében azonban Elfriede Jelinek szerepekre alig osztott, költői szövegfolyama játssza majd a főszerepet. A PanoDráma produkciója a Magyarországon fájdalmasan aktuális téma mellett a kortárs magyar színház egyik legizgalmasabb jelenségét vizsgálja: a fiatal filmrendezők (Mundruczó, Török, Gigor, Hajdu) megjelenését a magyar színpadokon.

A(z) PanoDráma előadása

Bemutató időpontja:

2010. április 21., PanoDráma

Stáblista:

Hozzászólások

2/10
csuribuksi 2010 júl. 30. - 11:02:12 2/10
Rossz elõadás.
Sokkal többet lehetett volna kihozni az anyagból, mint csak kötögetni.
Ezt hagyjuk meg Miss Marple-nak,másnak nem áll jól.
2-3 jó poént eltekintve- a romáknak nem hangjegyeket kellene énekórán tanulni,hanem illatjegyeket, vagy,hogy ionizálni kell utánuk a levegõt-a darab unalomba fullad.
A súgó mellett ültem-Csákányi Eszter többször kihagyott mondatokat, szavakat cserélt fel,a súgónak többször kellett segítenie, szóval õ felkészületlen volt.
1995-ös darab a beharangozottól eltérõen nem aktuális már, ahhoz viszont még nem régi,hogy klasszikusnak lehessen tartani.
Csalódás az egész!