Színház

Kézről kézre

bohózat, 2 felvonás, magyar, 2014.

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

A párizsi házaspár makulátlan nappalijában a gramofon fölveszi azt is, amit nem kéne. Apró gikszer - szétesik tőle a világ. Komoly férjek, bűbájos feleségek, ravasz szeretők és félszeg udvarlók észvesztve menekülnek egymás karjába és egymás karjából, hogy minden reményteli fordulattal egyre nagyobb bajba kerüljenek. A spicces szomszédot ez nem izgatja: ő csak a ruháját keresi pisztollyal a kézben. Francine-nak fölrémlik a tanulság: "Ha néha be lehetne iktatni egy szeretőt, mindjárt több lenne a hűséges feleség."

Feydeau a bohózat valaha élt legnagyobb mestere, "a műfaj Bachja". Elsöprő komédiáiban illúzió és pátosz nélkül láttatja a világot: onnan, ahonnan már mindenen csak nevetni lehet.

"Micsoda őrületesen bolondos helyzetek és figurák. Szikrázott úgy, hogy a szikrák rózsacsokrokat rajzoltak." (Ady Endre a Kézről kézre bemutatóján, 1905-ben.)

A(z) Madách Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. január 31., Madách Színház

Stáblista:

Szereplők

Émile Renaux
Francine (Chanal felesége)
Alcide Chanal
Coustouillu (politikus)
Sophie (Renaux felesége)
Plantelup (nyomozó)
Germal (rendőr; Lapige, kőműves; Étienne)

Alkotók

Hozzászólások

Noraa13 2014 máj. 09. - 01:51:12 Előzmény borówka
Szeretném eladni 4 db jegyem, melyek 2014. május 27.-ére, este 7 órára szólnak egymás mellé, a 8. sorba. 4800 Ft volt egy jegy, én 2500 Ft-ért szeretném eladni darabját. Sajnos mi nem tudunk elmenni az elõadásra, utazás miatt. Érdeklõdni lehet: 06302201891, e-mail: nora.orban13@gmail.com
1/10
borówka 2014 márc. 14. - 00:26:07 1/10
Csatlakozom az elõttem szólókhoz. Hú, nagyon gáz ez az elõadás, olyan borzasztó, mikor ennyi ember kiöltözik, rászánja az estét, várja a "Csodát" és ennyire csalódnia kell. Megfogadtam már, sosem hagyok ott szünetben elõadást, mert volt már, hogy a 3. óra végén derült fény mindenre, és esetleges többórányi unalom egyszerre megvilágosodott és magyarázatot kapott. No, ez nem az az eset, nagyon sokan elmentek a szünetben, ezúttal õk jártak jól. Izléstelen és minden funkcionalitást nélkülözõ disszonáns díszlet, szedett-vedett zenei válogatás, pocsék dramaturgia. Nagyon nagy csalódás, annál is inkább, mert egyidejûleg két színház is elõaszedte ezt a darabot, azt hittem, gyöngyszemre bukkantak. A színészek mindegyikét különkülön nagyon kedvelem, azonban ezt a ripacskodást értetlenül néztem. Egyetlen kivétel és üdítõ színfolt a ma esti elõadásban Pikali Gerda volt. Hujber Ferit kedvelem, de tartok tõle, hogy egy karakterszínész, és ilyen szerepkörökben hamisságon kívül mást nem látni. Remélem, mielõbb leveszik a mûsorról, nem teszik ki további kellemetlenségnek a nézõket. Meglepett,, hogy nálunk, ha meg is bukik valami, vagy nagyon rossz, akkor is megy a vastaps, no ma este érzõdött, hogy 1-2 perc udvariassági taps, aztán induljunk haza. Kellemetlen no, gyorsan felejtsük el, töröl töröl töröl.
fél X 2014 márc. 13. - 19:10:42
Unalmas, poros "vígjáték", túljátszorr helyzetek, Hujber alig hallható a hátsó sorokban.
1/10
marvanyos86 2014 márc. 12. - 22:49:10 1/10
Nem rossz volt, nagyon rossz volt!
Nagyon sajnálom, hogy jegyet vettem rá, persze az ember nem tudhatja elõre...

Az alaptörténet mérhetetlenül gyenge, mire kiderül, hogy mirõl is lesz szó valójában, eltelik kb. 20 perc, amit nem lehet hova tenni. Viszont nagy mondanivalót nem kell várni, cserébe a kérdést: "mi ez?"
A díszletek olcsók és gyengék, többször lemegy az elõadás közben a függöny, gondolom az átrendezés miatt. (Ilyenkor kínos morajlás a nézõtéren.)
Többször küzdöttem az elalvással, de mindig megzavart a már-már idegesítõen sokszor elsütött pisztoly durrogtatása.
A színészek játéka igyekszik ellensúlyozni a nagy semmit, mondhatni kihozzák a maximumot a katyvasszal egyenlõ nullából.

TELJES MÉRTÉKBEN NEM AJÁNLOM!!!

A színház vezetésének pedig egy javaslat, vagy inkább jó tanács (és mindezt elfogult Madách rajongóként írom): minél elõbb vegyék le a mûsorról!

Ja a végén a nagyon gyenge taps szerencsére csak egy körös volt (már-már sajnáltam a színészeket, mennyi munkát tettek bele.)

Mindent összevetve: 10/1!
1/10
roemee 2014 febr. 04. - 21:02:28 1/10 Előzmény lamassu
A darab minõsíthetetlenül és megbocsájthatatlanul pocsék. Humornak nyoma sincs, a helyzetkomikumnak szánt jelenetek erõtlenek, a színészek vezetése kritikán aluli. A szerepek túljátszottak, eröltetettek. A szinpadkép lomtalanításból származó ócskaságokra emlékeztet, a hangosítás miatt akár el is aludhattam volna, ha nem bosszant annyira, mit ért a Madách színház szinvonalas szórakoztatás alatt.
lamassu 2014 febr. 04. - 18:35:10
A darab sokkolóan rossz! Sokszor azt éreztem, hogy nem színházban vagyok, hanem cirkuszban. Amolyan vidéki, késdobáló, felszaladt harisnyás, rozzant oroszlános cirkuszban, ahol a nagyérdemût a csepûrágók olcsó vásári komédiával akarják örömre fakasztani. Nem én vagyok az egyetlen, aki egyre kiábrándultabban nézte az elõadást, a környezetem, benne (nyilvános fõpróbáról lévén szó) sok ismert színházi szakemberrel nem voltunk elragadtatva. Ez a finom megfogalmazása a kiábrándultságnak, a rossz ripacskodás jellemzésének. Szerencsére, ebben a darabban is vannak dicsérendõ alakítások, így Székhelyi József és Pusztaszeri Kornél nem túl vaskos szerepe, amit viszont tökéletesen, sallangmentesen, mûvészi pontossággal hoztak, vagy a két nõi fõszereplõ Pikali Gerda és Balogh Anna alakítása.
Lábjegyzetben meg kell jegyezni, hogy Pusztaszeri mûvész úr, az elmúlt évek Madách darabjainak megbízható, vízhordó részese, aki saját színházától méltatlanul kevés lehetõséget kap. A 39 lépcsõfok, az Én, József Attila, vagy a Betörõ az albérlõm is kevesebb lett volna nélküle.
z_bogar 2014 febr. 02. - 22:33:04
Igaz! A poénok kiszámíthatóak, a helyzetkomikum gyakorta "bugyuta"! Viszont ez a bohózatnak a sajátja. Szerintem a legtöbb bohózat viccei annak a kornak a viccei, amelyikben játszódik...a mai ember nem feltétlenül röhögi halálra magát. Aki ezzel tisztában van, annak lehet szórakoztató. Erre számítania kell annak, aki beül egy 1905-ös bohózatra. Azzal viszont nem értek egyet, hogy a színészek nem voltak jók. Szerintem jól hozták a figurákat, Nagy Sándor pl. kifejezetten pazar volt. Persze ízlések és pofonok, de azt gondolom jól adták vissza a kort és a stílust is. (Egy két szót, azért ki kellene venni a szövegkönyvbõl, mert disszonáns a korral...pl. basszus, stb.). Díszlet és jelmezek nekem tetszettek.
szysszy 2014 febr. 02. - 22:08:44
Nekem is nagy csalódás volt a darab...kiszámítható elcsépelt szituációk, lapos poénok..a színészek sem tudtak javítani ezen a csapnivaló darabon...
1/10
hmazsola 2014 febr. 02. - 15:48:27 1/10
Tegnap láttam az elõadást, nagy csalódás volt.
Míg az író másik darabjai (Bolha a fülbe, A hülyéje), igazán eredetiek és nagyon viccesek, itt azon kellene nevetnem, ahogy valaki elbotlik egy székben... Elképesztõen elcsépelt és vontatott jelenetek sokasága.
Meglepõ módon H.Feri játéka volt egyedül értékelhetõ és élvezhetõ, neki nagy gratuláció érte!
Hozzá kell tennem, sokan nevettek a közönségben, szóval egyértelmû volt, hogy sokaknak bejött - sajnos nekünk nem.