Színház

Ki fordítja le a szerelmet

előadás, magyar, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Hat színész és négy zenész találkoznak egy próbajátékon, és a rendezőre várnak. A szerepeket már leosztották: vannak romák és nem romák, nők és férfiak. A cselekményben felsorakozik minden, ami egy "klasszikus" szerelmi szappanoperához kell: találkozások és boldogság, szembesülések és csalódások. Míg a szereplők játszanak, zenélnek és táncolnak, a darab és a valóság összefonódik, és olyan mély belső rétegek mutatkoznak meg, melyek további boncolgatásra várnak: mennyire vagyunk saját kultúránk foglyai, hogyan befolyásolja a másikról kialakított kép a vele való kapcsolatot és milyen esély van a kölcsönös megértésre?

A kísérleti darab csapata nem mindennapi kihívást fogadott el: elvállalták, hogy kiderítik, mi történik akkor, ha szlovák és román színészek, magyar zenészek, egy német rendező, egy argentín zenei vezető, egy szlovén író - köztük romák és nem romák- összegyűlnek, hogy közösen meséljenek el egy történetet egymásról, magukról, találkozásról, szerelemről.

A kísérleti színházi munka alapkérdése az volt, hogy a kulturális hovatartozások, esztétikai irányzatok ilyen sokszínűsége mellett a résztvevők megtalálják-e azt a közös nyelvet, amin meg tudják osztani egymással személyes élményeiket az előítéletekről, az együttélésről, a kapcsolatteremtésről. És ez a laboratóriumi színházi kísérlet valóban jó metaforának bizonyult a jóval több, mint 25 kulturális közösséget átölelő Európára, a kisebbségekkel való bánásmódra, a létező kulturális különbségekre és a róluk szóló klisékre.

A(z) Tűzraktér előadása

Bemutató időpontja:

2005. október 11., Tűzraktér

Stáblista:

Hozzászólások