Színház

Ki öl meg kit?

táncelőadás, magyar, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az erőszak az emberi lélek egy sötét színe, mely minduntalan a felszínre tör. Ám alkalmazkodó képességünk hatalmas, így kifejlesztettünk ellene egy védekezési rendszert, mely már ösztönössé vált, elfordítjuk a fejünket. Amit nem látunk, az nincs. Visszavisz az út a saját kis világunkba, melyet mindenki olyanná épít, amilyenné csak szeretne. Erőszakmentessé, vagy éppen azzá. Test testnek feszül, lélek a léleknek. Számtalan módja van az erőszaknak, számtalan módon sebezhető meg valaki. Akár láthatatlanul. Akár kívülről.
Az erőszak egyre jobban árad felénk: Tv, rádió, újság, a mindennapi élet. Már életünk részévé vált? Meg sem lepődünk? Ez lenne a normális? A Merlin Színház a PR-Evolution Dance Company-val közösen az erőszak témáját körbejárva szervezi meg a Ki öl meg kit? előadássorozatot, ahol kriminál szakemberek, képzőművészek, előadóművészek gondolkodnak el az erőszak témájáról.

Mészáros Máté: Változó
Természetünkből adódóan születésünk pillanatától az elmúlásig egy kérlelhetetlen folyamat részesei vagyunk. Harcolunk ellene vagy sodródunk az eseményekkel, de függetleníteni önmagunkat nincs hatalmunk ezzel a kérlelhetetlen erővel szemben. Változunk. Változunk önmagunkban, a környezetünkhöz képest, átalakul a testünk az idő múlásával, tapasztalataink befolyásolják gondolatainkat. Az állandóság és az örök mozdulatlanság puszta vágyként élhet csak bennünk, amíg nem válunk képessé lenyomatot hagyni környezetünkben és másokban. Egy képességet keresünk ami nincsen hatalmunkban az első pillanatban. Ennek a hiányosságnak az észlelése az eredendően bennünk élő értékek halványulásával egyre nyilvánvalóbban tör a felszínre. A végső elmúlás előtt képessé válunk-e a változás befolyásolására, megállítására? A darab folyamán a különböző módszerek feltárására fordítom a hangsúlyt. A változás szükségszerűsége akcióvá, szituációkká alakul a színpadon amelyek révén egy folyamatosan átalakuló kapcsolatrendszer jelenik meg az előadók között. A kölcsönhatások nagyban alakítják az egyének sorsát is, ezzel téve teljessé a valóság tükörképét a színpadon. ''Érzem, hogy valami történik bennem. Én változom meg önmagamban. Egy új arc homályosítja el eddigi arcomat. Vajon hányszor éltem át ezt anélkül, hogy észrevettem volna? Hányszor lehettem volna más ha képes vagyok felfogni mindezt?
Megérkeztem...'' Mészáros Máté a Táncművészeti Főiskola elvégzése után, a Szegedi Kortárs Balettnél kezdett dolgozni, nemsokkal utána külföldre ment, ahol olyan világhírű koreográfusokkal dolgozott együtt mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galvan, Myriam Naisy, Robin Orlin. Jelenleg az Ultima Vez társulat tagja.

Myriam Naisy: Série noire, Série blanche
Série noire
2 duó, 1 trio. Agresszív, veszélyes mozdulatok. Veszélyes világba tévedtünk, abban élünk. Erőszak mindenhol.
Série blanche
Állandóság, látszólag semmi sem változik, mégis minden mozog, sodró lendület, nincs megállás.

A(z) PR-evolution Dance Company táncművészei előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások