Színház

Klamm háborúja

monodráma, 2008., 15 - 99 éves kor között

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

"Az iskola kényszer. Mindig is az volt, és mindörökre az is marad, és tanár és diák egyaránt éppen ennek a kényszernek köszönheti, hogy egyáltalán létezik. Mindig reméltem, hogy valaki belátja egyszer ezt, hogy egy szép napon levelet kapok egy volt diákomtól, hogy Klamm tanár úr, önnek igaza volt. És tudják mi a vicc? Hogy sose kaptam ilyen levelet, egyet se. Mindegy, spongyát rá."

Kai Hensel 2002-ben Német Ifjúsági Színházi díjjal elismert monodrámája egy tanár és egy osztály különös háborújának története. A tanulók levélben tudatják némettanárukkal, hogy őt tartják felelősnek az előző tanévben, az érettségi előtt öngyilkosságot elkövető iskolatársuk haláláért. Hadüzenetükben teljes ellenállást, igazi passzív rezisztenciát hirdetnek. Klamm tanár úr megpróbál a normális iskolai keretek között tovább tanítani, ám ebben az osztályban ez már nem lehetséges. Majd ő is meghirdeti saját háborúját, immár az egész iskola, valamennyi kollégája és az igazgató ellen. Abban reménykedik, hogy a diákokat ebben a furcsa háborúban maga mellé tudja állítani. Ők azonban továbbra is hallgatással válaszolnak egyre őrültebb megnyilatkozásaira. Jelenetről jelenetre foszlik le az elvárásoknak megfelelő viselkedés és modor hősünkről, aki végképp elveszítve a talajt lába alól, olyan tabukat is néven nevez, melyek az iskolai konvenciók alapjait kérdőjelezik meg.

Scherer Péter egy tanóra hosszúságú, kicsengetésekkel tagolt játéka a Németországban egyre népszerűbb osztályteremszínház első magyarországi adaptációja. A kamaszoknak szóló új, színházi műfaj iskolákban, osztálytermekben szembesíti a diákokat azokkal a sajátos problémákkal, melyekkel a mindennapi iskolai élet során találkoznak. Szórakoztatva, elgondolkoztatva segít fejleszteni a tizenévesek kommunikációs-, konfliktuskezelő- és empatikus készségét. A darab sajátos dialógusa, melyben Klamm mondataira minden alkalommal a diákok némasága felel, akár a görög sorstragédiák, a főhős bukásával végződik. Érzünk-e katarzist, vagy bármilyen elégtételt Klamm furcsa bocsánatkérését hallva? Vagy elnyeri, akár a legcsekélyebb mértékben is csodálatunkat riasztó őszintesége? Ezekre a kérdésekre az előadásokat követő beszélgetések során egymásnak kell megfelelniük az osztályteremben maradt diákoknak és tanároknak. A válaszok segítséget adhatnak mindnyájuknak a másik oldal, és saját helyzetük jobb megértéséhez.

A(z) Kolibri Pince előadása

Bemutató időpontja:

2008. január 19., Kolibri Pince

Stáblista:

Szereplők

Klamm tanár

Alkotók

febr. 14.
  • 17:00
márc. 08.
  • 17:00

Hozzászólások

Körtélyesi Imre 2021 aug. 04. - 22:06:25 Előzmény norton15
Szó szerint ezt éreztem!!!
10/10
norton15 2010 jan. 18. - 22:52:16 10/10
Színházban (vagy inkább pincében) ez volt eddig a legnagyobb élmény. Igazi "muszáj megnézni" alkotás a Klamm háborúja.

Scherer Péter fantasztikus ebben a darabban. Hiába ül csöndben az egész osztály (avagy a közönség), annyira jól játszott, hogy szinte beszippant a tanár karaktere, mi is a darab részeivé válunk. Nagyon tetszett az interaktivitás, ahogy közöttünk járkált, szinte a képünkbe ordította a véleményét az iskoláról, szóval nagyon élõ volt az egész.

Az utána lévõ elbeszélgetéssel zárul be a kör, válik kerek egésszé az egész. Nem egyszerûen a fúúú de jó volt, meg ilyesmikrõl beszéltünk hálistennek. Ott helyben elemeztük a darabot, Scherer Péterrel együtt. Aztán mi még öten külön elbeszélgethettünk vele, amibõl kiderült, hogy iszonyat jó fej.

Abszolút ajánlatos mindenkinek, senki sem fog úgy szerintem távozni, hogy neki nem tetszett.