Színház

Koronázási szertartásjáték - II. András

2018.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

2018-ban az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező Székesfehérváron. Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon augusztus 18‒19-én mutatják be a Koronázási szertartásjátékot. Az előadásnak idén is szereplői lesznek a történelmi óriásbábok, statisztaként pedig határon túli gyerekek is bekapcsolódnak az előadásba.

Krimibe illő, kegyetlen királynégyilkosság, ármány és szerelem, szenvedély és lemondás – erről szól a sodró lendületű előadás, amely arra is keresi a választ, hogy II. András vajon a realitásoktól elrugaszkodó álmodozó, vagy az Árpád-ház egyik legmodernebb, korát messze megelőző uralkodója volt?
A székesfehérvári előadásban II. András személyét és uralkodását három fontos motívum határozza meg: az egyik a felesége, merániai Gertrúd meggyilkolása, a bűncselekmény, amely egész Európát sokkolta. Bár Katona József híres Bánk bánja részletesen taglalja e bűntényt, a kutatásokon alapuló fehérvári előadás okfejtése más okokra megy vissza. A másik fontos mozzanat az Aranybulla kiadása, amely közjogi értelemben egyedi és páratlan alkotás. A harmadik, hogy II. András volt Európa máig egyik legkedveltebb női szentje, Szent Ferenc szellemi társa, Árpád-házi Szent Erzsébet édesapja.

A(z) Vörösmarty Színház előadása

Bemutató időpontja:

2018. augusztus 18., Vörösmarty Színház

Stáblista:

Szereplők

II. András, magyar király
Meráni Gertrúd, II. András első felesége
Árpád-házi Szent Erzsébet
Meráni János koronázó érsek
Zsófia grófné, Türingiai Lajos anyja

Alkotók

Hozzászólások

Tháli1 2018 okt. 23. - 16:50:13