Színház

Kortárs Koreográfusok Estje - Tovább

előadás, magyar, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Silence Full Of Sound
Zene: Grecsó Zoltán
Koreográfia: Jellinek György
Táncosok: Bedő Dorisz, Jessica Carulla Leon, Kozmér Alexandra, Krupp Anna, Hucker Kata, Varga Kinga, Banka Viktor, Kerényi Miklós Dávid, Majoros Balázs, Morvai Kristóf, Szentes Máté, Jellinek György

Attacc
Zene: Kalotás Csaba
Koreográfia: Bajári Levente
Jelmez: Haamer Andrea
Koreográfus asszisztense: Pazár Krisztina
Táncosok: Pazár Krisztina, Bajári Levente

Pont
Zene: M. Richter
Koreográfia: Banka Viktor
Táncos: Banka Viktor

Féktelen - Rampageous
Zene: Vivaldi
Koreográfia: Kun Attila
Táncosok: Kozmér Alexandra, Rotter Bianca, Szirb György, Apáti Bence

SZÜNET

Bin-Jip
Zene: Bin-Jip
Koreográfia: Kerényi Miklós Dávid
Táncosok: Varga Kinga, Kerényi Miklós Dávid

Academic Fragments (Akadémiai Töredékek)
Zene: Ligeti György: Musica Ricercata
Koreográfia: Andrea Paolini Merlo
Jelmez: Herwerth Mónika
Táncosok: Kozmér Alexandra, Oláh Zoltán

Egymásra Hangolva
Zene: Chopin: Préludes
Koreográfia: Túri Sándor
Jelmez: Makány Márta
Táncosok: Krupp Anna, Majoros Balázs

Whirling (Örvény)
Zene: Philip Glass
Koreográfia: Lukács András
Táncosok: Bacskai Ildikó, Bajári Levente

Az Alapítvány 1998-ban hozta létre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Stúdió Együttest (a Magyar Állami Operaház Balett együttese tagjaiból és a Táncművészeti Főiskola hallgatóiból), a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Még ugyanebben az évben magára vállalta az oly régóta hiányzó ?koreográfusi műhelymunka? beindítását is az Operaházban. Lehetővé tette a fiatal tehetségek útkeresésének egyengetését, egyéni, új stílusuk megtalálását. Ehhez a kezdeményezéshez a mintát külföldről vette: elég, ha a Stuttgartban működő fiatal koreográfusok műhelyét említjük. A kortárs balettművészet kedvelői számára nem ismeretlen Jiři Kylian, John Neumeier és William Forsythe neve. Ők Stuttgartban valamikor ugyanúgy kezdték koreográfusi pályájukat, ahogyan a Kortárs Koreográfusok estjeinek alkotói. Soha nem lehet tudni, hogy mikor és hol bukkan fel a Jövő Koreográfusa.
A koreográfiák nemzetközi megmérettetése is sikeres volt. 2002-ben Andrea P. Merlo Lennon Suite című alkotása, 2003-ban Venekei Marianna II. fejezet című műve nyert első helyezést nemzetközi koreográfusi versenyen. Nagy sikerrel szerepelnek Lukács András művei a Bécsi Statsoper és a Magyar Állami Operaház színpadán. A Stuttgart Balett Kortárs Stúdió estjein 2005-ben nagy sikerrel mutatták be Lukács András Connection és Whirling című darabjait, továbbá Andrea P. Merlo Uncertain Harmony című koreográfiáját. 2008-ban Bajári Levente Way of Words című koreográfiája szervezői különdíjat kapott a donyecki Balettsztárok Fesztiválján, még ebben az évben Bajári Levente Point című darabja a Világsztárok Balettgálán elnyerte a közönségdíjat. 2008-ban a Noverre Gesellschaft 50. évfordulójára rendezett előadásra meghívást kapott Andrea P. Merlo Métamorphoses Nocturnes című darabja, 2010-ben ?Fragments? című koreográfiáját láthatta a közönség a Pozsonyi Nemzetközi Balettgálán. A Budapesti XVIII. Világsztárok Balettgálán Bajári Levente Way of Words és Venekei Marianna Déja Vu című koreográfiái szerepeltek nagy sikerrel.
A Tovább című esten is sokszínű, érdekes kortárs balettestet láthatunk, ahol remélhetőleg a fentiekben említett koreográfusok munkái mellett pályakezdő fiatalok új alkotásai is bemutatkoznak.

A(z) Magyar Nemzeti Balett előadása

Stáblista:

Hozzászólások