Színház

Kőválasz

előadás, magyar, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az 1998-ban alakult Baltazár Színház az egyetlen hivatásos magyar színtársulat, amely értelmi fogyatékos színészeket foglalkoztat. A színház alapvető célja, hogy előadásaik ne társadalmilag kirekesztve készüljenek és kerüljenek bemutatásra - vagyis ne "ahhoz képest", hanem önmagukban ítéltessenek meg. Ennek érdekében a színészek folyamatos, magas színvonalú szakmai képzésben vesznek részt, elismert magyar szakemberek és alkalmanként külföldi vendégtanárok vezetésével, a társulatot működtető alapítvány által létrehozott színiiskolában. Az alapítvány meghatározó feladatának tekinti, hogy a sérültek társadalmáról az előítéletektől eltérő képet adjon - amire a legfőbb garanciát az előadások magas művészi színvonala jelenti. Az Elek Dóra vezette társulat előadásaival rendszeresen részt vesz jelentős hazai és külföldi színházi fesztiválokon, s több rangos szakmai és társadalmi díjat is elnyertek. A tizedik születésnapját idén ünneplő Baltazár Színház friss bemutatójára a Tavaszi Fesztiválon kerül sor; a társulathoz ezúttal neves vendégművészek is csatlakoznak.

A darab egy család történetét meséli el 1944-tól, a II. Világháborún át napjainkig. Azt a kérdést feszegeti, hogy a háború mennyire változtatja meg az ember értékrendjét, arról, hogy miért nem tudjuk a békét kellőképpen értékelni békeidőszakban. Miért kell ahhoz háború, hogy értékeljük a békét? Miért kell megbetegedni ahhoz, hogy az egészséget értékeljük?

"A mai negyveneseket az elmúlt háború érlelte nemzedékké. Sötét keret, tragikus indulás. Mégis úgy érzem, kevés nemzedék kapott szélesebb és egyetemesebb tanítást útravalóul. Legszomorúbb, legtragikusabb tapasztalatunk a leggyümölcsözőbb, ha gyökerében ragadjuk meg. A kor kezünkbe adta a nagy korok és nagy művészetek ritka lehetőségét, ami csak a legmezítelenebb tapasztalatok birtokában lehetséges: hogy a valódi tragikumot valódi örömre változtassuk át." Pilinszky János

Mi, mai negyvenesek már békeidőben születtünk. A háború szüleink és nagyszüleink sorsán keresztül válik életünk részévé. A borzalmakat saját bőrén nem tapasztalt nemzedékünk mégsem él azzal a lehetőségével, hogy örüljön a békének, amelyet háború nélkül kapott. Ez a legnagyobb adomány számunkra, ezért merjünk önmagunk lenni és teljes életet élni.

A(z) Baltazár Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. március 25., Baltazár Színház

Stáblista:

Hozzászólások

bujdosxo 2010 nov. 10. - 22:15:48
Néhány esetben nem lehetett tudni, hogy ki az egészséges, ki a beteg. És ez így van jól.