Színház

Kurátorok - Kovácsoltvas pelenka

előadás, 40 perc, magyar, 2008.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Bocs annak, aki nincs rajta, attól, aki rajta van, de nem lesz, és attól, akit rosszul írtunk (sic)

Mindannyian tudjuk, hogy a pályázati rendszer működésével ifjú demokráciánkban sok baj van. Hogyan működnek a kuratóriumok? Mire és mennyi pénz jut? Miért éppen arra? Milyen kritériumok alapján dőlnek el a pályázatok? Hogyan élik meg a döntéseket a pályázók?

"Az előadás egészét tekintve pozitívum, hogy a Kurátorok bemutatásának alkalmából nagyrészt nem a tuti megmondására kihegyezett publicisztikák, hanem a kultúra és az állami pénzek kényszerű összefonódásának abszurditásáról szóló jelenetek íródtak. (...) Rituális öngyilkosság, időutazás, elrabolt, pszichiátriai intézetbe került, Darth Vader alakját öltő és mennyei kurátorokon keresztül ismerkedhet a néző a két oldallal: a szűkmarkúan osztott pénz miatt félmegoldásokra kényszerülő alkotókkal és a döntés kényszerét szorongással vagy a hatalmaskodás eszközével megélő pénzosztókkal. Az abszurd köntösben - és a jelenetek nagy számát tekintve szükségszerűen - olykor az unalomig ismétlődnek a magyarországi színház helyzetét jellemző elemek: az összefonódások, a mutyizás, a korrupció, a soha el nem olvasott vagy sikertelen pályázatok, és a saját pályázatukat bíráló kuratóriumi tagok. Örvendetes viszont, hogy a másik oldal is frocliztatik: a pályázati pénzekért mindenre képes, vagy a művészetüket mindenáron a közönségre kényszerítő, esetenként fél-, azaz rossz megoldásokkal megelégedő alkotók sűrű lila ködben tengetik mindennapjaikat." (Rádai Andrea)

A(z) TÁP Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

6/10
doktormacko1 2014 máj. 29. - 20:42:28 6/10
6 / 10 A három részbõl álló elõadás elsõ két része jó volt ( video + színdarab ) . A hangjátékkal voltak problémáim . alapvetõen nhosszú volt ( ez önmagában is volt vagy 40 perc ) és én sokszor feleslegesnek éreztem az ismétléseket. Pár nap távlatából ( hétfõn láttam ) még néha a személyes sértettséget is fel tudnám fedezni a darabban. Nem bántam meg , hogy megnéztem , de másra számítottam.