Színház

Kurázsi mama...és a háború

előadás, 2010.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Teátristák által előadott Kurázsi mama egy adaptáció, mely felhasználja Brecht azonos című drámájának néhány történetét, de a koncepció illetve az előadás üzenete teljesen más dimenziókat ölt.
Megpróbálják megmutatni azt az alapgondolatot, amit Brecht a Kurázsi mamában felvetett: "Van-e élet a háborúban?" illetve "Milyen az élet a háború után?" Miután a történet egymást követő, de nem feltétlen összefüggő jelenetekből áll, ezért attól függően, hogy melyik háborús övezetben vagyunk, hol angolul, hol németül, hol franciául, hol magyarul játszódik a történet. Hiszen ezek a sztereotip helyzetek nagyjából mindig és mindenkiből ugyanazt a reakciót váltják ki.
A Teátristák 2004-ben alakult. Jelenleg tizenkét tagja van a csoportnak, 17-21 éves fiatalok. Az előadásoknak és a próbáknak a Művészbejáró Művelődési Központ ad otthont Kaposváron. Az itt tartott rendezvények mellett rendszeresen vállalnak vendégjátékokat is, valamint számos nemzetközi fesztiválokon igen nagy sikerrel szerepeltek. Többek között Caracasban, Venezuelában (2005), Jaén-ban, Spanyolországban (2006) és Saint Louisban, Franciaországban (2007, 2009). Caracasban a Villon és a többiek című darabért a legjobb előadás díját, Saint Louisban pedig a Boldog Herceg (Oscar Wilde XXI. századi adaptálása) és a Kurázsi mama? és a háború (Bertolt Brecht azonos című művének alapján) című darabokkal elnyerték a zsűri különdíját (A legjobb művészi előadás).

A(z) Merlin előadása

Hozzászólások