Színház

Kvartett

komédia, magyar, 2000.

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Spiró darabjának hatásmechanizmusa az egyidejűségre épül, a mű drámaiságát személyes, befogadói érintettségünk hordozza. A darab egyetlen helyszíne a részletező aprólékossággal megjelenő, apró panel-konyha. Vele arányos a nézőtér: otthon érezzük magunkat a nyomott panelban. A Kvartett házaspárjának monoton, tartalmatlan létezését váratlan esemény zavarja meg: egyszer csak betoppan hozzájuk egy idegen, a Vendég, aki azt állítja, hogy az Öregnek köszönheti az életét, aki - az '56-os forradalom után küszöbön álló letartóztatása előtt - még időben figyelmeztette ahhoz, hogy elmenekülhessen. Most, 40 év után, kiábrándultan tér haza az Államokból, drága ajándékokkal meghálálni akarván az Öregnek akkori segítségét. A betegesen gyanakvó, paranoid Öreg talán az utolsó fanatikus, aki még hisz a kommunizmus egykor lelkesítő, mára azonban nevetségessé váló, bukott ideájában. Árulónak tekinti az egyre értetlenebb Vendéget, s ajtót mutat neki. Egyszerre szánalmas, megrendítő és fenyegető létezése szembenézésre kényszerít egykori önmagunkkal. A Vendég küzdelme, mellyel megpróbálja kitágítani ezt a szűk horizontú világot, megrendítő, groteszk és hiábavaló. A korlátolt Öreg, a szenilis Feleség, az emberi értékek iránt közömbös, haszonelvű Nő között a Vendégre, bármerre fordul, mindenhonnan halott arcok merednek. Leépült tudatuk devalválódott nyelvet eredményez, melynek nyomán a két világ közt totálissá válik a kommunikációképtelenség. A Kvartett jellegzetes képe korunknak, kordarab, korszelet - konyhájába mindannyian beköltözhetünk. A darabban Spiró a jelenidejűség drámaiságával operál, szemérmetlenül plagizál. Lop az élettől, a mi lelakott, végsőkig amortizálódott valóságunkból. Spiró drámája elnyerte az 1997/1998-as évad Legjobb új magyar drámája díjat.

A(z) Pécsi Harmadik Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

10/10
Annitalla 2011 febr. 06. - 22:48:13 10/10
Zseniális színdarab. Egyszerûen hihetetlen, hogy honnan tudja Spiró ezeket a figurákat ilyen hitelesen megírni. Hol találkozhatott velük? És ezek az emberek, ezek a mondatok, ezek a szituációk annyira ismerõsek mindennapjainkból. A szereposztás is zseniális. Igazi valóságos világ tárul a szemünk elé. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Csak az ilyen darabok miatt érdemes színházba járni. 10/10
9/10
makikoma 2010 febr. 04. - 08:51:19 9/10
Mind a négy színész nagyszerûen játszik, a darab igazi szatíra, ajánlom mindenkinek.
10/10
Criobs 2009 febr. 05. - 10:23:17 10/10
Kedvelem Spiró írásait, s eddig, a mûveibõl színpadra vitt rendezõi alkotásokban sem csalódtam. Vári Éva és Krum Ádám különösen nagyszerût alakít a darabban.