Színház

Laura

musical, 2 felvonás, magyar, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Ott én elszúrtam,
hogy nyolcvannyolcban
elvettem feleségül Marit.
Pont nyolcvannyolcban,
március hóban,
midőn a politika szakít,
s a komcsik pártja
megy új irányba,
s velük a Mari apja, aki
a régi gárda
kemény titánja,
és pont az ő lánya volt Mari."

Mintha a Bereményi Géza - Cseh Tamás szerzőpáros másfél évtizeddel ezelőtti Illegalitásban című dalából lépnének elénk áriázva-recsitálva e szokatlan témájú és hangvételű új musical (kortárs protest song opera) közeli közelmúltunkból ismerős figurái.
1988-ban vagyunk - vetíti elénk narrátorként a Beszélő (szintén Cseh Tamás) vallomása: a nagyhatalmak megegyeznek, hogy Magyarországon a változások vér nélküliek legyenek!
Igen ám, de egy szigorúan titkos politikai beosztású (!) nős férfi, Balaskó Laci beleszeret Fáskerti Laurába, a "komcsik pártja régi titánjának" delejes szépségű lányába! Fáskerti és a legendás Fáskertiné - mindketten Balaskó főnökei a III/3-as ügyosztályon - Kádár elvtárs utasítására önként s dalolva eltiltják Laurát a férfitól, s ezzel durván beleavatkoznak lányuk érzelmi életébe.
Ekkor Laurában megszakad valami - talán egy fontos szál (?) -, szembefordul szüleivel és ezzel elindítja a baljóslatú, sőt tragikus színezetű események lavináját. Mint egy rendes romantikus operában, itt is fény derül szerelmi cselszövésre, bosszúra, érdekösszefonódásra, sőt: szigorúan titkos pártdokumentumok megsemmisülésére és gyilkosságra is!
Ezek után mi lesz? Mi lesz Laurával? Mi lesz az igazsággal? Vajon kiderül-e végre az igazság rendszerváltott, poszt-SZU-szatelit, piacgazdaság-orientált, demokratikus jogállamunkban?
A Beszélő tanú első ízben október 6-án adja meg a választ a jeggyel vagy bérlettel rendelkező szerencsés kecskeméti nézőknek.
Aki nem hiszi, járjon utána!!!

A(z) Kecskeméti Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Fáskerti (Laura apja)
Fáskertiné (Laura anyja)
Balaskó
Balaskóné
Zsófi (Blaskóék kislánya)
Madarász Zsolt (későbbi államtitkár)
Madarász Csaba (Zsolt bátyja)
Zsuzsa (Zsolt felesége)
Zeusz (tanár, később hajléktalan)
1. Baljós férfi
2. Baljós férfi
Telefonáló ffi 1.
Telefonáló ffi 2.
Szabóki képviselő
Pincérnő presszóban (tévé riporter)
Vak presszózongorista

Alkotók

Hozzászólások