Színház

Leánder és Lenszirom

meseopera, 2 felvonás, magyar, 2015., 0 - 14 éves kor között

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Míg Leánder, a csúf kobold ügyeit intézi az erdőben, éjfekete kandúrja háztartást vezet, főz, koboldingeket mos. Mikor pedig Leánder fáradtan hazatér, a macska kényelmesen elnyújtózik lábai előtt és felolvas neki. Így élnek boldog koboldságban, mígnem II. Bölömbér kerál egy napon a cicát vérnyúlnak nézi, és lenyilazza...

Ránki György híres Pomádé király új ruhája c. művén és a 2014 tavaszi, mozarti Parászfuvolácskán kívül nemigen adunk elő gyermekoperát. Mivel nem nagyon van mit. Ha nincs, akkor írni kell! Szilágyi Andor 1993-as mesejátékának friss, szellemes nyelvezete, humora és elbűvölő története tökéletes operai alapanyag, amelyet az Opera felkérésére az egyik legtehetségesebb, Erkel-díjas kortárs komponista zenésít meg.

"Zsófia: anya, feleség, tanár, zeneszerző." - mutatta be őt egykor mestere, Petrovics Emil. Nem ez lesz az első gyermekdarab, amelyben alkotóként közreműködik. "Nem hiszem, hogy felnőtteknek komolykodva, gyerekeknek pedig infantilisan kell írni. A hiteles, természetes megfogalmazást tartom fontosnak - a gyerekközönség erre különösen érzékeny." - vallja. Az előadás rendezőjéről, Zsótér Sándorról pedig így nyilatkozik: "Mindig azt mondja a zenéről: ő nem ért hozzá... A rendezéseit látva tökéletesen tudja, mi történik. Sokszor jobban, mint akinek ez a mestersége." Egy biztos: gyerekek és felnőttek egyaránt le lesznek nyűgözve.

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2015. április 11., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Hozzászólások

bepPpi 2015 máj. 12. - 23:28:21
Meseopera a Duna Nemzeti Fõadón kedden 23:20-tól!
Ki a CÉLKÖZÖNSÉG?
10/10
FElepHánt 2015 ápr. 13. - 15:46:44 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

LEANDER ÉS LENSZIROM---Zsótér Sándor---Erkel Színház

Függöny és elénk tárul egy színpadKÉP!!! Nem illusztrál, nem naturális, Ambrus Mária önmagában gyönyörûséges alkotása. Kék liánok között , furcsa lények bujkálnak, a színpadon pedig plasztik hengerben mesefigurák görgetõznek. Bizony énekelnek is, elkezdõdik a mese, de így Szilágyi Andor kedves hõsei azonnal belopják magukat a kicsiny és a nagyobb nézõk szívébe. Bogyó, a zöld manó: Gradsach Zoltán akrobatikus erényekkel a komikumot képviseli, Bakonyi Marcell a megváltásra váró csúfságot. A funkcionális színváltások zöldbe, sörösbe, rózsaszínbe hajlanak, feltûnõ Tallér Zsófia igényesen hatásos zenéje.
A második képben Bölömbér kerál udvarába tévedünk, Hábetler András megfelelõen pipogya uralkodó, a királyi jogart neje, Meláth Andrea birtokolja. Jók az énekesek, energikusan játszanak, Zsótér Sándor rendezése heves lendülettel uralja a terepet.
Szõllõsi Barnabás textusának jóvoltából, mint Csijjegõ - Csujjogõ Bõregér Vajda Júlia és Rozsos István kommentálja a történéseket, "Jó lesz!" - biztatnak, jóslatuk tökéletesen beválik. Fergeteges a meseszerû komikum, jól követhetõ a cselekmény, a kölyök darazsak serege harciasan forgatja csíkos esernyõ-potrohát. Benedek Mari nemcsak ezzel remekel,
tarkán pompázó ruházatai a wagner-gagyi jelmeztárának meggyõzõ ellenpéldái. A fagylaltszínekhez fantázia is szükségeltetik...
Tallér Zsófia partitúrája nem kíséretet rendel az énekszólamok alá, invenciózusan átkomponált, sokszínû zenei matéria. Derûsen lírikus, van humora, a konfliktus metszõpontjaiban is megtalálja a gyengéden drámai hangszíneket. Bogányi Tibor vezetésével szilaj kedvvel muzsikál a zenekar, az Erkel sokat emlegetett "rossz" akusztikája még mindig többet ér a
Palota-kolosszus rideg mélyhûtõjénél.
Ambrus Mária fantáziája az erdei képet elephánt-alakzat kivágásába helyezi, jánosbogarakv csáp-antennái vibrálnak, a titokzatos tó ábrándos zöldre színezõdik. A kontratenor Daragó Zoltán bûvölõ pantomimmel hatványozza énekét, Molnár Ágnes, Lenszirom királykisasszony Leander szépsége érdekében még a szeme világát is neki adja. Ehhez persze udvarhölgye,
a kitûnõen éneklõ Csibecsõr, Wierdl Eszter jótanácsa is kell, amely megfelelõ ellenszere Mar-Szúr herceg, Boncsér Gergely agresszív leánykérési akciójának.
Az együttes összmunkája kiváló, az énekesi teljesítmény mellett színészi játékuk is dicséretes. Kimagaslóan a legjobb a szoprán Cserna Ildikó, mint Tündér Negéd. Dús orgánum, csalhatatlan muzikalitás, ritka zenei szuggesztivitás. Törésmenetes regiszterváltások, tökéletes kiegyenlítettség, lenyûgözõ forték, magas pianisszimoból poétikusan aláindázó hajlítások. Nagyszerû munka, - hogy-hogy eddig nemigen láttuk a páratlan énekesnõt?!?
A kiskorúak kitörõ örömmel ünneplik a produkciót, példát mutatva a nagyközönségnek nem gusztustalan vastapssal, obligát tízszeres kihívással: lelkes õszinteséggel köszöntik a pompás elõadást. Az Operaház tette igencsak dicséretes, most már csak egy "igazi" új nagyoperára kellene a Zsótér-Ambrus-Tallér-Benedek kvartettet felkérni!!!
8/10
bmv 2015 ápr. 12. - 17:47:21 8/10
A mai elõadást látva gondolom:mese és opera nehezen összeilleszthetõ mûfaj. A mese a kicsik világa,az operához érettebb -10 éven felüli- korosztály szükséges.(Inkább az õket érintõ témákat lenne érdemes megzenésíteni.)Hiába a magyar nyelvû dalszöveg,az elõadás során nem mindig érthetõ. Dícséretes,hogy feliratozzák is, ehhez viszont elengedhetetlen a biztos,gyors olvasás.Vagy minimum a felnõtt kísérõ "szinkron tolmácsolása". Több szenvedõ (unatkozó)gyereket láttam a nézõtéren,hiszen a szülõk/felnõttek segítsége nélkül keveset értettek a történetbõl.Nem az õ hibájuk.
A mese kissé nehézkesen indul,a gyerekeknek kevés,ami a színpadon történik:hosszú a bevezetés,a szöveg sem mond sokat.Ezen túljutva azonban összességében magas színvonalú,látványos az elõadás,öröm nézni-hallani a fiatalabb énekes nemzedéket,s a sok gyerektáncost.De ne legyek hálátlan az érettebb korosztályt képviselõ Cserna Ildikóhoz sem,hiszen a fináléban telt,érett hangjával szinte az összes szereplõt "leénekli".A zenekar csodálatosan játszik-mint mindig!!!Tallér Zsófia zenéjében nincsenek slágergyanús dallamok,de jól szolgálja a meseszövést,hangulatában kifejezve,alátámasztva a cselekményt.

A bevezetõben leírtakat figyelembe véve,gyereknek,felnõttnek egyaránt élmény (lehet) az elõadás.