Színház

Lear király

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

"Színházi szakírók remekműnek tartják a Lear király-t - írja Jan Kott Kortársunk, Shakespeare című tanulmánykötetében - olyan dráma-óriásnak, melyhez képest még a Macbeth és a Hamlet is jámbor műnek tetszik. Bach h-moll miséjéhez, Beethoven Ötödik és Kilencedik szimfóniájához, Wagner Parsifaljához, Michelangelo Utolsó ítéletéhez, Dante Purgatóriumához és Poklához hasonlítják a Leart. De ugyanakkor az a benyomásunk, hogy olyan a Lear király, mint egy óriási hegy, melyet mindenki csodál, de senkinek sincs kedve gyakrabban fölkeresni."
A Nemzeti Színház társulata - Lear szerepében Kulka János -, valamint Gothár Péter rendező és Varró Dániel fordító most újra vállalkozik erre a kalandra, hogy együtt megmásszák e csodált hegyet.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. március 19., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Lear (Britannia királya)
Goneril (Lear idősebbik lánya)
Regan (Lear középső lánya)
Cordelia (Lear legkisebb lánya)
Gloucester grófja
Edgar (Gloucester nagyobbik fia)
Edmund (Gloucester kisebbik, törvénytelen fia)
Kent grófja
Alban hercege (Goneril férje)
Cornwall hercege (Regan férje)
Oswald (Goneril udvarnoka)

Hozzászólások

1/10
CinkaPanna 2011 febr. 05. - 23:50:12 1/10 Előzmény ilsignororso
Szerintem is nézhetetlenül rossz elõadás,sajnos:((Színészek jók, de ez a rendezés teljesen tönkretette a tragédiát.Borzasztó volt,nem tudom ajánlani!:(
1/10
ilsignororso 2011 febr. 01. - 18:02:56 1/10
Én továbbmegyek. Az elõadás nézhetetlen volt. A színpad megcsúfolása. Az amúgy komoly kvalitású színészek láthatóan szenvedtek a rájuk nem illõ szerepekben. A karakterek megmunkálása a szöveg elmondásában kimerült. A fordítás hatásvadász és trágár. Én híve vagyok a modern színháznak, de aki elõször itt találkozik Shakespeare mûveivel, az azt hiheti, hogy az ember egy komplett õrült. Annak tudom ajánlani a darabot, aki azt szeretné tudni, hogyan NEM szabad ezt az elõadást színpadra vinni.
varvolgyi 2011 jan. 31. - 16:32:19
Sajnos nekem ez a darab nagyon nem jött be. Kítûnõ színészek, jó rendezõ aztán soka szöveg,a színészek kenik a szavakat Kulka hadar és hisztérikus. Nagy Mari, aki bizonyos szerepekben tényleg kítûnõ volt, nem illik ide. Elnézést kérek tõle, de kicsit ( nagyon) öregrecske erre a szerepre.Már évekkel ezelõtt megfogadtam,hogy Shakespearet színházban többet nem nézek. Sem eredeti sem modernított formában!
tündérbogyó 2010 júl. 30. - 12:52:29 Előzmény lostbabe
elolvastam ezt a kritikát, tulajdonképpen akár egyet is érthetnék vele (bár, amíg a cikk írója nem figyelmeztetett, semmit sem vettem észre ezekbõl a "hibákból", sõt, életem legnagyobb színház-élményeként tartottam számon ezt az elõadást...).
egy dologban viszont mindenképpen vitatkoznom kell a kritikussal: szerintem Kulka János egész zsenijével formálta meg ezt a szerepet. õ a legtehetségesebb mai magyar színész - úgy érzem, ebben a darabban is tökéletesen játszott.
7/10
offtopic
Gabriella54 2010 máj. 31. - 16:01:34 7/10 Előzmény lostbabe
Tudtam, hogy Nyíregyházát kell választanunk!

Most nyitok az ottani Lear király-elõadásnak topicot, ha van kedved, kukkants be :)