Színház

Lear király

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Lear Shakespeare egyik leghíresebb, döbbenetes erejű, világpusztulást felvázoló tragédiája: generációk csapnak benne össze, testvérek törnek egymás életére, egyetemes, öröknek hitt emberi értékek és törvények hullnak porba. Egyre kegyetlenebb csapdákba űzi áldozatait az irányt tévesztett szeretet, a fel nem ismert bűntudat, a jeges önösség, és a mindenáron birtokolni akaró vágy. Vihar tombol Lear fékevesztett, gazdátlanul sodródó birodalmában: kint, az irányíthatatlan természetben éppúgy, mint odabent, a lélek színpadán. Apokaliptikus világ, ahol tér és idő, ember és állat, test és lélek egyaránt kizökkent: tébolyult, kétségbeesett lelkek próbálnak kapaszkodót, menekvést, kiutat találni - ha még létezik egyáltalán... Az emberi lét minden fontos kérdése megjelenik a darabban; a világ eredendő értelmetlenségét, s benne az ember eredendő otthontalanságát ábrázolja, mely "a lét legszélsőbb határai felől" támad és pusztít. A széthulló család és a gyermeki hálátlanság megrázó történetén túl a világban szembenálló gonosz és jó szinte kozmikussá felnagyított harcát ábrázolja. A kizökkent idő, a sarkaiból kifordult világ félelmetes látomása, ahol jó és rossz egyaránt elbukik, s a halálban furcsamód megtisztul (vagy inkább feloldódik, megsemmisül, eltűnik) a rossz is. Talán apokaliptikus világképe, talán különös erejű válság-lenyomata miatt napjainkban különösen aktuális: több színház is műsorra tűzi, játsszák a fővárosban és az ország különböző pontjain. A Móricz Zsigmond Színház bemutatóját Telihay Péter rendezi, igazi különlegessége, hogy új fordításban mutatjuk be, melyet az egyik legkitűnőbb kortárs Shakespeare-fordító, Nádasdy Ádám készített.

A(z) Móricz Zsigmond Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. május 15., Móricz Zsigmond Színház

Stáblista:

Szereplők

Lear (Britannia királya)
A francia király
A burgundi fejedelem
Cornwall fejedelem
Alban fejedelem
Gloster gróf
Edgar (Gloster fia)
Edmund (Gloster törvénytelen fia)
Curan (udvaronc)
Oszvald (Goneril udvarnoka)
Öreg szolga Gloster szolgálatában
Tiszt Edmund szolgálatában
Goneril (Lear leánya)
Regan (Lear leánya)
Cordelia (Lear leánya; Bolond)

Hozzászólások

10/10
Gabriella54 2011 ápr. 28. - 14:06:28 10/10 Előzmény lostbabe
Remélem, most, hogy Pesten is láthatod, nem hagyod ki ezt a csodálatos elõadást :)
10/10
Gabriella54 2010 jún. 28. - 11:29:14 10/10 Előzmény lostbabe
Az még csak hagyján, hogy messze van, de októberig biztosan nem is láthatjuk :(
Egyébként nincs is olyan messze, kb 240-250 km és ha többen összeállnak, akkor már kocsival megéri. Persze az én véleményem ilyen tekintetben egyáltalán nem mérvadó, mert utaztam én már egy film miatt Prágába...
lostbabe 2010 jún. 27. - 22:24:01 Előzmény Gabriella54
Ezek szerint ez jó elõadás volt. Kár, h messze van.
10/10
Gabriella54 2010 máj. 31. - 16:35:13 10/10
A színlap szerint Cordelia egy bohóc (legalábbis ami a port.hu-n olvasható), de szerencsére ez nem igaz, pusztán annyi, hogy ugyanaz a színésznõ alakítja mind a két figurát - és milyen kiválóan!
Megdöbbentõ, hatásos és mégis egyszerû elõadás született, minden különösebb technikai trükk nélkül, bízva Shakespeare és a mûvészek erejében.
Horváth László Attila Lear királya hiteles, megrázó alakítás, méltán van helye a legnagyobbak között.
A többieket (teljesen megérdemelten!) dicsérje Karádi Zsolt: http://www.moriczszinhaz.hu/oldal.php?o=archivum&kod_darab=341