Színház

Lenni vagy nem lenni

komédia, magyar, 2013.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Vahtangovnak úgy volt igaza, ahogy még soha senkinek. És én is mire vágytam egész életemben, szakmailag, emberileg, gyerekek! Egy olyan előadásra, amin az életünk múlik, de szó szerint! És megcsináljuk, és mi csináljuk meg, és együtt, és higgyétek el, higgyétek el - siker lesz."

Egy csapnivaló lengyel színész töretlen optimizmussal próbál a hivatásából megélni, amikor a történelem még jobban megnehezíti amúgy sem könnyű sorsát. A második világháború megszálló csapatai elérik a várost, és amíg ő a színpadon próbálja szórakoztatni a lengyel katonákat, felesége sokkal népszerűbb mulatságot talál ki a fiatal tisztek számára. Amikor egy fiatal tiszt titkos küldetéssel visszatér hozzájuk, a színész úgy érzi, eljött az ő ideje, és színészi adottságai segítségével biztosítja a menekülést...


Történetünk a második világháborút közvetlenül megelőzően indul egy varsói színházban, melynek egy "helyben világhírű" sztárházaspár áll az élén. A folyton civakodó, vetélkedő partnerek kapcsolatát újabban egy fess repülőtiszt veszélyezteti, aki több egymást követő alkalommal is feltűnően távozik a nézőtérről, hogy a férj címbeli nagymonológja alatt a feleség öltözőjében tegye a szépet. A formálódó szerelmi háromszöget azonban keresztülhúzza a náci megszállás, a trupp tagjai botcsinálta hősök lesznek. És indulhat a fergeteg: a klasszikus komédia, a bohózati vígjáték és a szatíra eszközeit egyszerre vagy felváltva bevető kergetőzések, személycserék, félreértések és megtévesztések, álruhák és álszakállak kavalkádja, szellemes riposztokkal, humoros és tragikus felhangokkal, gegekkel és persze hibátlan időzítéssel.

Lengyel Menyhért 1942-ben írt filmforgatókönyvéből két színpadi adaptáció is született: Jürgen Hofmanné és egy másik, a film eredeti szellemiségéhez közelebb álló az amerikai Nick Whitby tollából. Az előadás ez utóbbi alapján készült.

A(z) Móricz Zsigmond Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások