Színház

Litera-túra

előadás, 60 perc, magyar, 2016., 10 - 99 éves kor között

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Ritkán szeretjük azt, ami kötelező. Ezért aztán fel sem merül bennünk, hogy egy-egy iskolai olvasmányunk megírása is kínkeserves kötelességet jelenthetett valakinek, annak idején. Eszünkbe se jut, hogy a költő élete sem feltétlenül könnyebb, mint a miénk. Pedig sokszor pont annyi kedve van verset írni, mint egy tanulónak iskolai fogalmazást. Őt is húzza az ág, piszkálják a barátai, kerüli a múzsa, gyötri a nátha - nem is sejtjük, mi mindenen kell keresztülmennie, mire verséből kötelező olvasmány lesz. Amit ritkán szeretünk...

Az előadás kötelezően ajánlott írói és költői:
Ady Endre, Babits Mihály, József Attila, Havasi Attila, Janikovszky Éva, Kiss Ottó, Kosztolányi Dezső, Lázár Ervin, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Takács Zsuzsa, Varró Dániel.

A(z) Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2016 szept. 24. - 18:23:29 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

LITERA-TÚRA---Kolozsi Angéla---ESZME---Bartõk Kamaraszínház Dunaújváros

Az Anyám tyúkja óta tudjuk, mennyi titkos szeretnivaló van a kötelezõ iskolai versekben. De nem minden diák jut el az Örkény István Színházba, viszont Kolozsi Angéla remek produkciója tantermi elõadásban valósít meg hasonló célokat. Eminens válogatása József Attila, Petõfi, Babits és Kosztolányi mellett a legnagyobb figyelmet a kortárs költõink felé fordítja. Közkedvelt a Túl a Maszat hegyen Varró Dániel-tõl, vaskos meglepetés Takács Zsuzsa Rejtjeles tábori lapok sorozata, vagy Kiss Ottó: A megénekelt virág-ja.
A színpadon a gurulós iskolai asztalkák mögött egy tanulónak minõsített színész, illetve két színinövendék kucorog, szorgosan jelentkeznek, puskáikat gyûrögetve skandálják a kötelezõt, parázs humorral fûszerezve pompás dikciójukat. Csadi Zoltán a vehemens osztályelsõ, szavaiban dübörögnek Petõfi fújó paripái, enyhülést jelent Lázár Ervin Négyszögletû Kerek Erdõ-jének Dömdödöm dünnyögése. Pájer Alma igézõ bakfis, bûbájt sugallva szaval/l/, durcás grimaszokkal hajigálja papírgombócait, poézist csempész a pajkos sorokba is. Gézengúz rosszcsont Kovács Domokos, a Lecsöppenõ Kecsöp Benõ idézése közben parizeres zsemléjét a földrõl is feleszegeti, de álmodozni is tud ama Színes tintákról.
A három kófic folyamatos mozgásban vibrál, vadul köröz az iskolapadokkal, harcosan akciózik, percenként változtatja alakzatait, fürgén realizálva Kolozsi Angéla virulens koreográfiáját. Bõdületes a tempó, a válogatás bírja fantáziával, õk meg kifogyhatatlan szusszal. Berzsián költõ köszönti bábként animált mesterét , a Náthás Angol Költõ bedugult orral deklamál Varró Dániel: Bádatos Dapok címû versében. Janikovszky Éva mondataival könnyen megfogható a facebook-on szocializálódott fiatalság is, Takács Zsuzsa tábori élménybeszámolói, a Berzsián és Dideki epizódok telitalálatok.
Egy iskolai óra, évekre szóló tanulságokkal. A lehengerlõ lendületû ifjú trió és a rendezõ Kolozsi Angéla elõadása remélhetõleg eljut az évi rendes Tantermi Projekt-be és azután minél több iskolába!