Színház

Ludas Matyi

előadás, magyar, 2011., 5 - 99 éves kor között

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény asszony, s annak egy nagy kamasz fia; Ludas Matyi volt a neve. Azért hívták Ludas Matyinak, mert egyebet sem dolgozott, mindig az anyja lúdjait őrizte. Mondja egyszer a szegény asszony Matyinak:
Eredj, fiam, a döbrögi vásárba, hajts be tizenhat libát; de két máriáson alul ne add párját, mert különben hátrakötöm a sarkadat!
Behajtja Matyi a tizenhat libát a döbrögi vásárra; s mindjárt jön is a földesuraság, s kérdi Matyitól: Hogy adod a pipe párját, te fickó? Két máriásért - felelt Matyi.
Mit, két máriásért? Elég azért egy is.
Nem elég bizony - mondta Matyi. - Két máriáson alul a királynak se adom.
Nem-e? No, majd mindjárt adok én neked két máriást!
Azzal intett a pandúroknak, behajtatta mind a tizenhat libát az udvarra, ott Matyit lekapták a tíz körméről, s jó huszonötöt vágtak rá.
Most mehetsz haza - mondta a földesúr.
Hát a pénz? - bőgött Matyi.
Nem volt elég? Húzzátok le még egyszer!
Másodszor is lehúzták Matyit a deresre, s jó huszonötöt vágtak rá.
Mikor Matyi a második huszonötöt is megkapta, amint ment kifelé, visszafordult, s megfenyegette az uraságot:
Jegyezze meg az úr, hogy háromszor veri ezt kenden Ludas Matyi vissza!
A földesúr nagyot kacagott. Egy szikrát se törődött Matyi fenyegetésével. Kisiskolás korunk kedves története. Példabeszéd a dölyfös uraság megleckéztetéséről, megannyi tanulsággal. Álmaink az igazságtalan, gonosz és kegyetlen tanárunk elnáspángolásáról, vagy a Matyiféle gondtalan, szabad lúdterelgetésről az iskolapad koptatása helyett. Na, és a libák. Az ő sorsuk. Kik ők, mit látnak, milyennek találnak bennünket, a Matyikat, a Döbrögiket, a szenvtelen hajdúkat? Szőcs Géza kedves vendége, szinte tiszteletbeli tagja a Csokonai Színháznak. Liberté '56 c. művéből született négy éve az akkor új művészeti vezetés első, országos figyelmet keltő előadása, illetve közben a társulattörténet első önálló filmforgatása. Ludas Matyi-adaptációja ismét izgalmas kalandot ígér, az emberi szabadságvágy jellemzően szőcsgézai változatait, különleges zenével. Gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt vonzó program lehet.

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. január 21., Csokonai Színház

Stáblista:

Hozzászólások