Színház

Macbeth

tragédia, 2019.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A Macbeth a lélek vívódásáról és nem a hatalom megszerzésének mechanizmusáról szól.  Becsületesnek lenni vagy engedni a kísértésnek, és akár gyilkosság árán is utat törni, érvényre juttatni önön tehetségünket. Lady Macbeth nem csak támogatja Macbeth-et, de szinte bele is taszítja a bűnbe.  Szerelmük egy gömb – két ember tökéletes belső köre.

Rajtuk kívül senki sem küzd a lelkiismeretével, senki sem próbálja meg ép ésszel túlélni saját sötét tetteit. Sokan halnak meg, de a történetükbe csak ők halnak bele. A Macbeth a cselekvés szabadságát teszi próbára. A paradoxonok tragédiája ez, egy hatalmas szabadvers az emberi lélekről. Ott van bennünk a jó mellett a rossz is, az érték mellett az értéktelen, a nagyvonalú mellett a kicsinyes. Történik mindez egy olyan országban, ahol mindenki fél, ahol senki sem őszinte, ahol mindenki önmagát tartja a legtöbbre és érdekei szerint hajlik és dörgölőzik a hatalomhoz. Hol a megoldás? Gyilkosság, amivel Macbeth nem csak az álmot öli meg, hanem a jövőt is? Vagy királyi terv szerint lesz rend, ahol mindenki tudja a helyét. A thánokból grófok lesznek, jöhet a törzsi Skóciában a feudalizmus. Ha fájdalmas is, de Lady Macbeth-nek talán igaza van: „Csalni a világot: légy, mint a világ”.

A(z) Jászai Mari Színház, Népház és Szkéné Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

dec. 16.
  • 19:00
dec. 17.
  • 19:00
jan. 27.
  • 19:00
jan. 28.
  • 19:00

Hozzászólások

10/10
Lili Marleen máj. 28. 22:38:56 10/10
Nagypál Gábor szuper zseniális Macbeth, minden díjat megérdemel ezért az alakításért.
2/10
toronyház jan. 31. 22:55:56 2/10
Ez nem működött...
1/10
B. T. László jan. 31. 07:47:35 1/10
A díjak, elismerések ellenére ez az előadás nagy csalódás.Nem véletlen, hogy többen távoztak a kissé hosszúra sikeredett első felvonást követő szünetben. Enyhén szólva bosszantó a lapos színészi játék, még jobban az igen erőteljesen érzékelhető komoly (!) beszédtechnikai hiányosságok szinte valamennyi közreműködő részéról (a gyermekszereplő kivétel), mindezeket tetőzi a por stb. Szóval élvezhetetlen előadás...
A Ghymes bemutatja: Szarka Tamás és zenekara újévi koncertje