Színház

Magyar Állami Népi Együttes: Ezerarcú Délvidék

táncelőadás, 2019.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A Délvidék nemcsak a Kárpát-medencében képvisel különleges nemzeti, történelmi és kulturális sokszínűséget, hanem a soknemzetiségű Európában is kuriózumnak számít. Népek jöttek és mentek, letelepedtek és elűzettek, a sors néha nem volt könyörületes ehhez a tájhoz, ám az egyszerű ember mindig barátja maradt a szomszédjának. Ezt jeleníti meg a Magyar Állami Népi Együttes új produkciója.
Az előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be a Délvidéken élő népek: magyarok, szerbek, horvátok, ruszinok, szlovákok, románok, cigányok sokszínű tradicionális kultúráját. A Délvidék változatos tánc- és zenei hagyományokkal rendelkezik, és magában hordozza a közép-európai és a balkáni kultúra sajátos jegyeit, melyek ezen a területen különlegesen hatottak egymásra.
Az előadás fontos dramaturgiai motívuma a víz: a Tisza, a Dráva, a Száva, a Maros, a Mura - megannyi buzgó, patak és folyó ömlik egy irányba, hogy végül a Dunában váljék eggyé. A víz gazdag szimbolikája - az élet forrása, a megtisztulás eszköze és az újjászületés eleme - minden kultúrának sajátja. E tartalmi gazdagság segítségével jutunk el - változó idősíkokon keresztül - az előadásban egy-egy tájegység sajátos tánc- és zenekultúrájának bemutatásáig. A színpadkép segíti az állandóan változó képek egymás utáni megjelenítését - mindezt animációval, vetítéssel, árnyjátékkal kiegészítve. A látványnak nagyon fontos részei az eredeti viseletek, melyek az adott népcsoportok tájjellegű különbségeit hivatottak megjeleníteni.

Előadja: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, valamint meghívott művészek

Ének-korrepetitorok: Pál Eszter, Pál Lajos

A(z) Magyar Állami Népi Együttes, Hagyományok Háza és Müpa előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Nótárius 2019 máj. 11. - 12:17:02 10/10
A Magyar Állami Népi Együttes felemelően lenyűgöző produkciói közül már számos nagy sikerűt láttam, de most mégis az volt az érzésem, hogy ez volt mind közül a legnagyszerűbb!
Bár, némileg árnyalva, meglehet, hogy ez "csak" a friss élmény hatása; vagy esetleg abból is fakad, hogy nálam vannak olyan jó dolgok, melyekből mindig a legutolsó a legjobb.
Gyönyörködtető és elgondolkodtató kulturális sokszínűség; élet-érzékletes, történelmi folytonosságú dramaturgia, fergeteges erejű és költői szépségű táncjelenetek sorának váltakozása; magában is teljes élményt garantáló, kimagasló színvonalúan emlékezetes hangszeres kíséretekkel és szólóénekesi remeklésekkel; 
... a végén pedig elragadtatottan tomboló sikerrel, szűnni nem akaró tapssal és ovációval!