Színház

Magyar Piéta - Az öszödi köztársaság

előadás, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az előadás a színészek és a rendező közös műhelymunkájának eredménye. Siposhegyi Péter művének felhasználásával színre kerül a délvidéki magyarság élete, megpróbáltatásai, örömei, bukásai, végzete, újraéledése az 1944-től napjainkig terjedő időszakban. Az előadás központjában Keresztes Krizosztóm ferences rendi atya áll, aki a vészterhes időkben is meg tudta tartani azt a hitet és igét, melyért felesküdött az egyháznak.

A(z) Budapest XII. ker. Hegyvidék Önkormányzata Művelődési Központ előadása

Stáblista:

Hozzászólások

szabadfelhasznalo 2009 márc. 15. - 00:41:27
Nagy hatasu eloadasban volt reszem.

Krizosztom atya vertanusagat rendtarsa -es reszben sorstara- Kamaras Ferenc alias Mihaly atya OFM visszaemlekezesebol ismertem, amelyrol film is keszult (Hegyi Bela: Miert fusson az artatlan, 1994).
A darab hitelesen idezi meg a Vertanukat, akik sorsukkal szembenezve Krisztusra hagyatkoztak es Ot kovetve a felebarati szeretetet hosiesen gyakorltak.
A Veluk valo talalkozas ugyanerre inditja a nezot is. De mintha ez nem volna onmagaban elgendo a katarzishoz, a gyors idobeni ugrasok kimeletlen elesen mutatjak az ellentmondasokat es a parhuzamokat: egy rendithetetlen hitu apaca, aki tudja hogy rendfonoke nem hagyja cserben, valt a szin: az apaca ruhajat ledobo konnyuveru, szamito szinesznocske, aki minduntalan hajtogatja a darabban, hogy o "csak egy no" es ha tehetne elkoltozne; zaroszin: Szuz Maria oltalmaert, a hazaert fohaszkodo szerzetes.
Az akkori tragedia megvilagitja a jelenkor tragediait: a 2004-es nepszavazas, a 2006-os oszodi leleplezodes utani csalatkozas, vajdasagi magyarveresek, a "vasorru banya" gyalazkodo mondatai. A jelenkor ugyanarrol szol, es majdnem ugyanannyira tragikus, csak mashogy, es neha onkezuleg koveti el a gyalazatot. Hasonlitanak a szertefoszlo remenyek, a hidegzuhanykent erkezo valosag, a brutalis kegyetlenseg, az embereken ejtett gyalazat, hazugsag, a hatalomra kerult lumpenek, de kulonboznek a mai kor egyeni megfutamodasai es az akkor hozott veraldozatok. A jelenkor szinesze ki is mondja: unnepelt eloadoado akar lenni, nem pedig kozvetiteni. Akit pedig alakit: Krisztus kozvetiteset vallalta az emberekert es ezert az utokorert.

Krizosztom atyaek szavai es magatartasuk felemelnek, es elvezetnek a katarzishoz.

Egy masodik katarzist az eloadas vege tartogatott, amikor a villany felgyult, es felig volt csak a nezoter. A darab resztvevoi vallaltak a nehezebb utat: bohozat (ertsd: konnyu boldogulas) helyett hangot adni az igazsagnak, meg akkor is, amikor a latszat szerint sikeresen vertek a fejunkbe, hogy az nem is szamit annyira, van fontosabb vagy kellemesebb is...