Színház

Map (Térkép) / Re- (II. rész)

előadás, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

2008-as nagy sikerű bemutatkozása után újra Budapesten lép fel a New York-i székhelyű világhírű táncegyüttes, a Shen Wei Dance Arts, a Budapest Táncfesztivál sztárvendégeként. A kínai származású Shen Wei nemcsak a társulat művészeti vezetője és koreográfusa, hanem táncos, festő és designer is egyben. Munkáit a New York Times "lélegzetelállítóan látványos" jelzővel illetett. Shen Weit, akinek koreográfiáját milliók láthatták a 2008-as Pekingi Olimpia nyitóünnepségén, napjaink egyik legkiemelkedőbb alkotó tehetségének tartják a nemzetközi táncéletben.

Map (Térkép)

"A Map sodró ereje megdöbbentő? A mozgások egy része a természet törvényeit és a káoszt idézi, ahogy csoportok alakulnak, majd oszlanak fel, vagy ahogy ugyanazon mozgáselemek ismétlődnek újra és újra... Bámulatos." (The News Observer)

"A Map számára Shen egy olyan, táblára emlékeztető hátteret tervezett, amelyen titokzatos, halvány, és elmosódott firkálások vannak. A kísérő dallam Steve Reich csodálatos, zenekarra és kórusra komponált szerzeménye, a Sivatag zenéje (The Desert Music), amely végigvonul azoknak a képeknek a sorozatán, amelyeket Shen mozgástérképeknek hív, és amelyek a változások bámulatos folyamaként tárulnak fel. Shen minden táncosa rendkívüli rugalmassággal és mozgékonysággal megáldott - akik úgy mozognak, hogy szemléletesen bizonyíthassák az emberi test hihetetlen képességeit." (The Boston Globe)
Zene: Steve Reich (The Desert Music)
Fény: Scott Bolman

Re- (2. rész)

A Re- (I, II, III) Shen Wei mesteri táncai és fotográfiája révén utazásra viszi a nézőt a világ három titokzatos és csodálatos részébe - Tibetbe, Kambodzsába és Kínába. Önmagát és a világot elemezve, a koreográfus a "rekreáció", "rekultiváció", "reláció" és "regeneráció" szavak "re-" előtagját használja a munkájához.

"A munkához az ihletet 2006-ban kaptam, amikor a kambodzsai Angkor Wat-ba látogattam. Érezni lehet benne azokat a benyomásokat, amelyeket a templomok, a fák, a természet hangjai, a gyerekek és a hely kultúrája tettek rám. Felvételeket készítettem a templomokat körülölelő őserdő hangjairól, hogy ebben a műben felhasználjam őket, és egy olyan tradicionális zenét is kiválasztottam hozzá, amelyet fogyatékos művészek - a Moon Light Band - adtak elő kézi munkával készített hangszereken Angkor Tom közelében a fák lábainál." (Shen Wei)
Zene: John Tavener - Tears of the Angel -, tradicionális kambodzsai zene
Fény: Jennifer Tipton

A(z) Müpa előadása

Stáblista:

Hozzászólások