Színház

Marat/Sade

dráma, magyar, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják De Sade úr betanításában. Weiss drámájában minden szereplő a forradalom gyermeke; az elmegyógyintézet igazgatója éppúgy, mint a betegek, köztük a Marat-t játszó kezelt és de Sade úr a maga valójában. A forradalom előtti rendszernek egyikőjük sem híve - ez az igazi ellenfél. Ám hogy a forradalom emlékével ki hogyan birkózik meg, hogyan lép túl rajta - abban már nagyon különböznek.
"Minél jobban törekszik arra a színpad, hogy a külső valóságot tükrözze - írja Weiss -, annál inkább illuzionisztikus színházzá válik, és ily módon valótlanná."
Ez a fölfogás tükröződik Victor Ion Frunza tervezte majdani előadásban. Úgy próbál szólni a forradalomról, amely akár az 1956-os forradalom is lehet, hogy izgalmas színpadi formához nyúl: nem csak színházat játszik el a színházban, hanem látásmódjával a dráma alapjául szolgáló történelmi anyag állandóan hangnemet változtat, szakadatlanul más és más perspektívából láttatja az eseményeket. A napjaink színházában eljátsszanak egy 1808. július 13-án játszódó színdarabot, mely 15 évvel korábbi eseményről szól.

A(z) Újszínház előadása

Bemutató időpontja:

2006. december 16., Újszínház

Stáblista:

Szereplők

De Sade márki
Simonne Evrard
Charlotte Corday
Jacques Roux (kikiáltó)
Párnás lány
Dr. Guillotin
Coulmier felesége
Főápoló

Alkotók

Hozzászólások