Színház

Mefisztó

előadás, 1 felvonás, 110 perc, 2021., 18 éves kortól

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Kortárs kabaré.

Klaus Mann regénye nyomán, Mikó Csaba és Kukk Zsófia átdolgozása alapján Urbán András és a társulat.

Az interjúitokban ugattok a rendszer és a hatalom ellen. Az előadásaitok pedig ugyanazt a világot képviselik, ugyanannak a világnak a részei, amitől egyébként annyira szabadulnátok. A ti művészetetek ágyazott meg a politikának. A semmitmondó, megalázkodó művészet, ami nem akart és nem mert valamiről szólni. Csak hangulatokról, nüanszokról és bugyuta, túllihegett szakmaiságról. A legmesszebbmenő kritika egy aranyos allúzió volt, amin összekacsintottatok a nézővel. És mindenki elégedett lett, hogy tett valamit. Hogy is változhatna meg a valóság, ha a színházaitok nem változnak, ha nem meritek újjá, szabaddá tenni a kultúrát, és tovább fürödtök a kiszolgáló művészet langymelegében.

De hát ki akar itt változást?

Elég, ha a pozíciónk kényelmes marad, és nem kényszerít senki a bajokra gondolni.

Nincs baj. Everything is all right, baby!

Hol vagyok ebben én? Ugyanott. Nekem is fáj, ha visszanyal a fagyi.

Eladtam a lelkem, mocskos vagyok, lelketlen és megalkuvó. Művész. Tiszta, mint a hó.

Ne bántsatok.

Explicit színházi tartalom – az előadás megtekintését 18 éven felülieknek ajánlják.

Zenekar: Gátos Iván (zongora), Nagy Zsolt (dob), Studniczky László ‘Zsatyi’ (basszusgitár)

A(z) Átrium és Kultúrbrigád előadása

Bemutató időpontja:

2021. június 27., Átrium és Kultúrbrigád

Stáblista:

okt. 08.
  • 17:00 (angol felirattal)
nov. 09.
  • 19:00 (angol felirattal)

Hozzászólások

4/10
Ittiz 2021 nov. 26. - 08:05:36 4/10
Péterfy Bori volt számomra a darab megmentője, az ő játéka és az élő zene is hibátlan volt. Alföldit is kifejezetten kedvelem, de a többi színésszel sincs semmilyen problémám és az Átriumban láttam már fantasztikusan jó előadást is, éppen ezért kifejezetten nagy csalódás volt a mostani darab.

A mű nem sok megfejteni valót hagy maga után, ugyanis mindent a néző szájába rág (azt a keveset, amit még sem tenne, azt haza felé néhány mondatban át lehet beszélni). A megvalósítás a legtöbbször teljesen öncélú, és teljesen túltolják az "explicit" tartalmat -persze be lehet ezt tudni a művészi szabadságnak. Erre viszont tökéletesen igaz, hogy "a kevesebb néha több".

Annak, aki tanult jogot egy kb. 15 perces "ismétléssel" kedveskedik a darab (ha valaki nem ismerné, akkor persze rácsodálkozhat napjainkban az elmélet és gyakorlat sokszor éles különbségére). Ez viszont egy felolvasás keretében zajlik, nem a darab szerves részeként.

Ajánlani csak olyanoknak tudnám, akik valami nagyon underground darabot szeretnének látni, ahol nem kell sokat töprengeni a mondanivalón és nem zavarja őket az értelmetlen villantás (visszatérő elem) sem.
10/10
kiskiss 2021 okt. 06. - 22:05:18 10/10
Brutális, kemény, szókimondó, kegyetlen, elgondolkodtató, undorító, kijózanító, merész, vulgáris, megterhelő. Nagyon éles tükör az életünk felé.
Csoda, hogy a színészek túlélik.
A rendezés izgalmas, érdekes, a színészek egytől egyig remekelnek, az élő zene és ének rendkívül hatásos.
Nagy kár lett volna kihagyni, ugyanakkor nincs egyetlen ismerősöm sem akinek ajánlani tudnám, mert szerintem csak egy nagyon szűk réteg tudja befogadni, értelmezni, pedig a mondanivalója igen fontos. Senki ne számítson valódi kabaréra.