Színház

Mein Kampf (Harcom)

bohózat, 2 felvonás, magyar, 2010.

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Egyszerű történet: egy könyvárus a főhőse, aki nem csak árulja a könyveket, hanem ír is egyet - vagy nem is ír? Csak szórakoztatja ezzel a többieket, akikkel összehozta a sors a Merschmeyer asszony mészárszéke alatti férfiszállón? Érkezik egy fiatal vidéki fiú, felvételizni akar az Akadémiára, hogy festőművész legyen. És érkeznek más archetípusok: az Isten, a Lány, a Halál; a jó is rossz és a rossz is jó - ahogy ez lenni szokott. A készülő könyv pedig egyre fontosabbá válik.

"A Mein Kampfot én teológiai farce-nak nevezem. Lényegében a szerelemről szól. Különböző síkokon. Az égi, az erotikus, a szexuális szerelemről. Ha az ember komolyan veszi a Szentírást - és én, ahogy öregszem, egyre inkább komolyan veszem -, akkor egészen világos, hogy mind a zsidó, mind a keresztény biblia azt tanítja, úgy szeressük ellenségünket, mint önmagunkat. A teológiai sík az, ahol a szélsőséges ellentétek a megbékélést, a szeretetet, a megbocsátást gyakorolják. A szenvedély mindig rejtélyes." (George Tabori)

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. január 16., Nemzeti Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

10/10
ienysiv 2010 okt. 16. - 23:03:28 10/10
Én a múlt vasárnap láttam és fantasztikusan jónak tartom! Aki nem bírja az abszurdot az ne nézze,de aki szereti,annak ez kihagyhatatlan!Mind a korosabb,mind a fiatal színészek abszolut topon vannak,nagyon élveztem az elõadást!
benji26 2010 ápr. 07. - 22:28:13
Über sz*r, meg ne nézzétek!
ez, az az elõadás ami segít megértenem azokat az embereket akiknek nem jön be a ,,színháztéma".pedig a darab önmagában jó...

A fiataloknak - innen küldök egy nagy tapsot, ott már nem volt hozzá energiám.
Õk tényleg odatették magukat, és mind nagyon teheteségesek.
tuvudszivigy 2010 jan. 21. - 16:25:28
biztos, hogy a katonában ment a mein kampf? a radnótiban tuti, de az csak pár éve volt. kik játszottak abban? nem találom seholse.
thölgyess 2010 jan. 21. - 13:44:18
A Pánik még elment úgy középszinten, Tábori abszurdjához azonban kevés a nagyszerû színész, Rába Roland rendezõi készsége. A darabot a szerzõ színházában, az õsbemutató óta még ma is játsszák! A nyolcvanas évek vágán láthattuk a Katonában, félelmetesen röhejes volt, Godot-méretû remeklés. Nálunk csak az avíttabb stílusok dívnak, bár a Nemzeti fiataljai alkalmasak lettek volna egy korszerûbb játékmódra is. Csakhogy ehhez olyan Rendezõ kell, aki érti, ismeri és értelmezni képes a mûvet. Ez a darab NEM zsidóviccekbõl és hülyécske dalbetétekbõl áll! Sajnos, biztos bukás, újabb tõrdöfés a korszerûbb színház, honi inkubátorban fulladozó, csecsemõtestén. /Dicséretet érdemelnek a félmeztelen atléták, Nekik biztosan több értékük is van, mint gyönyörû testük: Makranczy, Mátyássy, Lászó Attila, Elsõ Földi Ádám/
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás