Színház

Men&Mahler

táncelőadás, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A 2men2mahler sikere alapján Palle Granhoj koreográfus most kitágítja az időt, és egy új produkciót mutat be: ez a MEN&MAHLER, amelyben tovább vizsgálja a férfiasság univerzumát. A zene ismét Gustav Mahler inspiráló szerzeménye, ám ezúttal az elődadók csapatát nyolc férfi és egy nő alkotja.


Ez az új előadás felfogható egy olyan kutatás folytatásaként, amelyet a koreográfus karrierje elején, az 1990-es években kezdett, amikor is számos bemutatót hozott létre kizárólag férfiak szereplésével, a sokszínű és határozott karakterek ábrázolására. Még korai lenne kijelenteni, hogy az új kísérlet milyen eredménnyel jár majd. Kétségtelen azonban, hogy a jól ismert granhoji művészeti univerzumot jeleníti meg, egy olyan valóságot, amelyben minden lehetséges, és semmi sem meglepő. Ha össze kéne hasonlítanunk az elmúlt évek különböző Granhoj Dans produkcióit, a legnagyobb hasonlóság közöttük az a tény, hogy egyik sem hasonlít a másikra. Nem találunk felismerhető esztétikai irányvonalat, sem karakterisztikus mozgáselemeket illetve témamegközelítést. Az előadások mind annak eredményeként jöttek létre, hogy a koreográfus tanulmányozta a megjelenített motívumok és az előadó művészek közötti, érzékelhető kapcsolatot. Ez határozza meg a kifejezés módját, tehát az előadás nyelve minden alkalommal más és más.

A kifejezés legfőbb eszköze az Obstrukciós technika, amelyen az alkotás folyamata alapszik a mű elejétől a végéig.

Ha valaki mégis olyan vonalat keres a Granhoj Dans művészetében, amely szinte mindenütt végigvonul, ezt talán a színpadi nyelv megjelenítését szolgáló, vizuális elemekben találja meg, amelyeket a szereplők mozgása biztosít. A színpadon képzeletben különböző tájakat lehet elképzelni, és a szereplésben gyakran fel lehet fedezni egy kis humort is.

Pont ez az egyéni művészi kifejezésmód biztosított igazán figyelemre méltó helyet Palle Granhojnek és munkájának a nemzetközi tánc terén.

A(z) Nemzeti Táncszínház előadása

Stáblista:

Hozzászólások