Színház

Mese a halott cárkisasszonyról

dráma, magyar, 2005., 16 - 99 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Nyikolaj Koljada, kortárs orosz szerző Mese a halott cárkisasszonyról című története megrendítő példázat arra, hogy a világvégén, egy szemétdombon, embertelen viszonyok között sem tűnik el egy emberből a vágy, hogy szeressen s szeretve legyen. A hűség és az emberi érzékenység nem függvénye a szociális helyzetnek. A lélek tisztasága átsüt a szemétdomb rongyain is. A cím egy Puskin-mesére, és a főszereplő Csipkerózsika-álmára utal. A darabban Rimmok, igazi nevén Irka Laptyeva, hátrál ki a társadalomból, a családból, a világból, míg végül kiálmodja magát a földi életből.
"Egy állatkórházban játszódik ez a történet. Hogy hol van ez az állatkórház? Hát, valahol itt a földön. Ebben a kórházban "rágják a tudomány gyökerét" az agrárfőiskola hallgatói a leendő állatorvosok. Az egész városból hordják ide a macskákat meg a kutyákat, mert itt ingyen kezelik őket. És ha valamelyik állatnak "érdekes" a betegsége, a hallgatók együttesen végzik a műtétet, "kórusban" tanulnak.
Rimma, ennek a kórháznak az állatorvosa meghalt. Igazából Irka Laptyevának hívták. Ő karcolta fel valaha régen szöggel a szobám ajtajára, hogy "Sükebóka!" Rimma, az állatorvos meghalt. Nincs többé ezen a világon. Nem igaz. Most, amikor ezeket a sorokat írom, itt áll a hátam mögött: fehér köpenyben, nadrágban, edzőcipőben. Van az ajkán egy heg. Áll a hátam mögött, mosolyog, és azt suttogja: "Csak ne hazudj, sükebóka."
(Részlet a drámából)

A(z) Komáromi Jókai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2005. április 24., Komáromi Jókai Színház

Stáblista:

Hozzászólások