Színház

Mesterdetektív

előadás, angol, 2000.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Mesterdetektív mesterműve annak, hogyan lehet a közönséget orránál fogva vezetni. Anthony Shaffer fordulatos, meglepő darabja az 1970-es premier óta ezreket csalt csapdába. A Mesterdetektívből film is készült (Shaffer maga írta a forgatókönyvet) Laurence Olivier és Michael Caine főszereplésével, és megkapta az Edgar Allan Poe "legjobb filmnek" járó díjat. A magyar nézők a Madách Színházban Mensáros Lászlóval és Márkus Lászlóval láthatták.

Andrew Wyke, a gazdag krimiíró meghívja Wiltshire-i villájába Milo Tindle utazási ügynököt. Beszélgetésükből hamarosan megtudjuk, hogy Milo Andrew feleségének a szeretője, és Andrew egyáltalán nem bánja, hogy megszabadítják feleségétől. Andrew közöl Miloval egy tervet, amelyből mindketten profitálhatnak. Milo azért, mert gazdag lesz, így megtarthatja luxushoz szokott szeretőjét (Andrew feleségét), Andrew pedig boldogan és szabadon látogathatja saját szerelmét. Ezzel a tervvel kezdődik az élet-halál játszma. Van, aki játszik, van, aki játékszer. Vagy mindenki játékszerré válhat? Egy biztos: a játszmát végigjátsszák. Az győz, aki tovább bírja idegekkel és ötlettel. A tanulság: a sex játék - a házasság a büntetés.

A Merlin Színház, ha nem is veszélyes, de különös játékra vállalkozott. Ugyanazt a darabot párhuzamosan rendezi Keszég László angol és magyar színészekkel, ugyanabban a díszletben először angolul, majd magyarul játsszák el. A magyar változat két főszerepét Jordán Tamás és Mácsai Pál alakítja. Keszég László, az egyik legtöbbet foglalkoztatott fiatal rendező rendkívül izgalmas feladatot kapott: két szereplőgárdát rendez egyszerre. A darab amúgy is különös, sokoldalú játékot kíván a színészektől. A rendező és a közönség számára is érdekes kaland az, hogy hogyan formálják meg ugyanazokat a figurákat az angol és a magyar színészek.

A(z) Merlin előadása

Bemutató időpontja:

2000. december 12., Merlin

Stáblista:

Hozzászólások